Korruptsioonikahtlus pööras pilgud väikseima valla juhile

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui keskkriminaalpolitsei ametnikud olid Tõnu Kiviloo kabineti läbi otsinud ning sealt sülearvuti ja serveri kaasa võtnud, jäi järele paras tohuvabohu. Eile keskpäeval, kui Sakala tuppa pilgu heitis, istus vallavanem veel trellide taga.
Kui keskkriminaalpolitsei ametnikud olid Tõnu Kiviloo kabineti läbi otsinud ning sealt sülearvuti ja serveri kaasa võtnud, jäi järele paras tohuvabohu. Eile keskpäeval, kui Sakala tuppa pilgu heitis, istus vallavanem veel trellide taga. Foto: Elmo Riig / Sakala

Prokuratuur ei taotlenud korruptsioonikuriteos kahtlustatuna üleeile kinni peetud Kõpu vallavanema Tõnu Kiviloo vahistamist pikemaks ajaks, mistõttu peaks ta täna taas vabadusse pääsema.

Kolleegid nägid teisipäeva hommikul aknast, kuidas Tõnu Kiviloo hõbedase väikebussiga vallamaja ette keeras, kuid tuppa ta ei jõudnud. Tema asemel sisenesid veidi hiljem keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ametnikud, kes alustasid ruumide läbiotsimist. Vallavanem oli selleks hetkeks juba kinni peetud ja minema sõidutatud.

Lisaks vallamajale tehti mitu läbiotsimist Kõpu vallas, aga ka mujal Viljandimaal. Ühtlasi võeti ütlusi tervelt hulgalt Kiviloo tegemistega otse või kaude kokku puutunud inimestelt.

Vähe infot

Uurimist juhtiva Lõuna ringkonnaprokuratuuri esindajad jäid eile kahtlustuse tagamaadest rääkides väga napisõnaliseks, märkides vaid, et tegu on karistusseadustiku paragrahviga, mis käsitleb tehinguid endaga seotud ettevõtetega ehk toimingupiirangu rikkumist.

Kuigi vahistamiseks tarvidust ei nähta, poetas pressinõunik Kristina Kostina, et ametnikud kaaluvad muu hulgas, kas taotleda Kiviloo kõrvaldamist vallavanema ametist. Kui tõenäoline selline stsenaarium võiks olla, jäi eile õhtuks siiski selgusetuks.

Sakala tegi eile keskpäeval Kõpu alevikus põgusa ringkäigu ning uuris seal liikuvatelt inimestelt, millise pilguga nemad vallavanema ümber lahvatanud skandaalile vaatavad. Kümmekonnast inimesest lõviosa ütles, et olid Kiviloo kinnipidamisest teada saanud raadio kaudu alles ööpäev pärast esimesi sündmusi. On ilmne, et senikaua olid asjasse vahetult puutuvad inimesed eesotsas vallavalitsuse töötajatega täpselt järginud politseinike korraldust laiema avalikkuse ees juhtunust vaikida.

Inimeste hinnangud olid nii- ja naapidised. Leidus neid, kes pidasid karmide meetmete kasutuselevõttu kummaliseks ning avaldasid arvamust, et selle tagant tasub otsida kellegi isiklikku vimma. Seejuures ei jäänud tulemata ka viited vallavanema isiklikule elule.

Aitas elu edasi viia

Kohalik sotsiaaltöötaja ja hooldekodu juhataja Malle Vaher tõstis esile, et vallavanem on üks väheseid, kes on elu pisikeses Kõpus edasi viinud. «Töötas ööd ja päevad, ei andnud endale sugugi asu. Kogu aeg tegeles mõne projektiga, et siin midagi natukenegi areneks,» kõneles ta. See, et keegi võiks ettevõtliku mehe tegevuses midagi seadusevastast näha, on Vaheri sõnul pigem üllatav.

Aga oli neidki, kes ajakirjanikku ja fotograafi silmates kohe äraseletatud näo ette manasid ning kuulujuttude tulle õli valama ruttasid.

Näiteks hüüatas parasjagu A ja O poodi sisseoste tegema siirduv Gea Põder juba kaugelt: «Eks igal oinal pea olema oma mihklipäev!» Palvele oma märkust täpsustada, vastas ta pika tiraadiga sellest, kuidas vallavanem on tema perele sotsiaalabi ja tervishoiu teemadel peavalu põhjustanud. Samas polnud tal anda selget seletust vallavanemat tabanud korruptsioonisüüdistustele.

Küll aga torkas Põdra täiskasvanud tütar Gerit Rohtla kõrvalt, et külarahvas on ikka imestanud, miks Kiviloole ning tema ettevõtetele kuuluva kinnisvara juures algab silmaga märgatav areng just siis, kui vallavalitsuse eestvõttel on piirkonda mõni investeering tulnud. Ühtki konkreetset süüdistust ei mallanud siiski ka tema välja käia.

Firmad ja organisatsioonid

Tõnu Kiviloo on juhtinud Viljandimaa väikseimat, vähem kui 700 elanikuga Kõpu valda mitu ametiaega ning on selles omavalitsuses üks väheseid reaalselt tegutsevaid ettevõtjaid. Näiteks pidas talle kuuluv osaühig Lete Kaubandus aleviku südames Viljandi–Pärnu maantee ääres väikest kauplust. Nüüdseks on pood suletud. Kaupluse ruumidega sama katuse all tegutseb aga praegugi võõrastemaja, mida peab Kiviloo osaühing Kõpu Kõrtsitalu.

Vallavanemal on osalus ka osaühingus A.N.R.O Ost ning 2010. aastast on ta registreeritud füüsilisest isikust ettevõtjaks. Lisaks kuulub ta Viljandi Rotary klubi, Eesti mõisakoolide ühenduse ja Kõpu tuletõrjeseltsi juhatusse. Ettevõtteid ja organisatsioone, mille omanike või juhtide ringist on ta viimase viie aasta vältel lahkunud, on vähemalt kuus.

Esimest korda seisis Tõnu Kiviloo ametialase korruptsiooni süüdistusega silmitsi üheksa aastat tagasi, mil talle heideti ette seda, et valla allasutused on tema poest kaupu ostnud. Uurimine päädis toona siiski seisukohaga, et kriminaalkuriteo koosseisu loos polnud.

Kõpu valda tabas eelmine suur vapustus kaks aastat tagasi, mil vallamaja põles koos selle kõrval oleva elupinna ja eraettevõtte Kõpu PM kontoriga maani maha. Väidetavalt elumajapoolse osa ventilatsiooniseadmetest alguse saanud punane kukk hävitas tookord maakorralduse ja ehituse arhiivi, kuid suurest teabekaosest õnnestus vallavalitsusel pääseda, sest server ja olulisemad arvutid toodi tulest puutumatult välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles