Töötute arv väheneb

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Registreeritud töötute hulk on Viljandimaal kolm kuud järjest vähenenud, kuid eksperdi hinnangul võib see olla ajutine ning tegelikku tööpuudust ei saa töötukassa andmete järgi hinnata.


Reedel oli Viljandimaal 2758 registrisse kantud töötut ehk 85 vähem kui nädal tagasi. Kolme kuu taguse ajaga võrreldes on registreeritud töötuid Viljandimaal peaaegu 500 vähem.

Töötute protsent tööealisest elanikkonnast on maakonnas kahanenud 11,5 ja kogu Eestis 13,5 protsendile. Samas näitavad hiljuti avaldatud statistikaameti andmed, et esimeses kvartalis oli Eestis tegelikult tööta 20 protsenti inimestest.

Suur vahe kahe statistika vahel tuleneb majandusteadlase Heido Vitsuri arvates vähemalt kahest probleemist. «Esiteks on töötute registreerimine ja tööpuudus tavaliselt kaks ise asja,» selgitas ta. «Teiseks on Eesti üks vähestest Euroopa riikidest, kus statistikaamet uurib tööturu olukorda kvartali, mitte kuu kaupa. Seega on meil statistikaameti kaudu teada sisuliselt nelja kuu tagused andmed.»

Küsimusele, kas registreeritud töötute hulga vähenemine on põhjustatud sellest, et inimesed leiavad uue töökoha või lihtsalt loobuvad töö otsimisest, ei osanud Vitsur vastata. Samas arvas ta, et pigem leitakse töökoht. «Eestis polegi võimalik heitunud olla,» sõnas ta ning lisas, et eluga toimetuleku vajadus sunnib inimesi tööle.

Töötukassa Viljandimaa osakonna juhataja Merit Laane sõnul on põhjust arvata, et suurem osa end töötuna arvelt maha võtnud inimestest on leidnud uue koha. «Pooled teatavad meile, et on töö leidnud,» kinnitas ta ja lisas, et ka ülejäänud pooltest end arvelt maha võtvatest inimestest on suurem osa tõenäoliselt teenistuse leidnud.

Töötuna arvel olemine tähendab, et tuleb täita töötukassa suuniseid uue töökoha leidmiseks ja osaleda täienduskoolitustel. Kui kaob ka ettenähtud abiraha, tagab töötu staatus haigekassa kindlustatuse ja võimaluse taotleda toimetulekutoetust.

Selle toetuse soovijate arv on viimase kuuga küll veidi vähenenud, ent püsib siiski palju kõrgemal kui aasta või paar tagasi. Kui aprillis küsis toimetulekutoetust 310 Viljandi peret, siis mais oli neid 288.

Heido Vitsuri arvates on tööturu olukord paranemas, kuid kas see jätkub ka edaspidi kiires tempos, ei osanud ta prognoosida. «Suvel on alati tööotsijaid vähem,» selgitas ta ja põhjendas seda ajutiste töödega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles