Bändid ihkavad kohaliku festivali lavale

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Compromise Blue meelitas mullu lava ette eri vanuses muusikasõpru. Tänavusel «Rock Rambil» astub kahel laval üles paarkümmend ansamblit.
Compromise Blue meelitas mullu lava ette eri vanuses muusikasõpru. Tänavusel «Rock Rambil» astub kahel laval üles paarkümmend ansamblit. Foto: Liis Saar

Kohalikud staažikad pillimehed heidavad taaselustatud festivalile «Rock Ramp» ette seda, et oma linna ja maakonna bände esineb seal kahetsusväärselt vähe.


Ansambli Buffet mänedžer Raivo Sirelpuu ütles, et loomulikult valib iga korraldaja kontserdile esinejad ise, aga kindlasti peaks siinne festival oma regiooni bändidele tähelepanu pöörama.

Mänedžeri hinnangul võiksid festivali korraldajad kohaliku muusikaeluga paremini kursis olla ning pakkuda Viljandimaa pilimeestele esinemisvõimalust.

«Enamikul nendest pole mingit väljundit peale Viljandi kultuurimajas inertsist korraldatava bändide päeva, aga selle ürituse puhul ootavad paljud uut ja värsket vormi,» rääkis mänedžer. «Rokkbändid ja kaheliikmelised süldibändid lihtsalt ei sobi kokku ega ole ühtsete kriteeriumide järgi hinnatavad.»

Sirelpuule jääb oma sõnul arusaamatuks, mille järgi Viljandi linnavalitsuse toetatavale «Rock Rambile» esinejaid valitakse.

«Meil tehakse väga heal tasemel rokkmuusikat, mis võiks kohalikul festivalil publiku ette jõuda,» rääkis ta. «Seda enam et festivalil on ju mitu lava ning sellest võidaks nii festival, publik kui bändid. See motiveeriks muusikuid ja kindlasti tooks neile oma kandi toetajaid.»

Sirelpuuga on päri praegu sooloartistina tegutsev Evald Raidma, kes on enamiku elust pühendanud ansamblile Fix, olles seal nii klahvpillimängija ja kui üks lauljaid.

«Praegusel ajal on bändidel niigi esinemisi vähevõitu ning miks ei võiks «Rock Rambil» üles astuda oma maakonna bändid, kes on pärjatud nii mõnegi autasuga?» küsis Raidma.

«Rock Rambi» peakorraldaja Juhan Nöps ütles, et veerandsajast bändist, kes festivali lavadel ja ööklubis esinevad, on Viljandiga seotud Oak Tree, kes võitis äsja Viljandimaa noortebändi tiitli, Crucial Attack, Necro Strike ja Pööloy Gläänz ning lauljate kaudu ka Herald ja B.D.Ö.

Seega pole Nöpsi sõnul mingit alust väita, et kohalikke bände välditakse.
«Paljudel juhtudel ei ole võimalik bändide kohta infot saada: pole kodulehte ja tänapäeval iseenesestmõistetavat Myspace’i kontot ning Google’i otsing ei anna tulemusi,» selgitas Nöps. «Seni olen oma valikute kohta positiivset tagasisidet saanud.»

Korraldaja toonitas, et tegemist on ikkagi üle-eestilise festivaliga, ning lisas, et tema hinnangul on kohalikke bände igal aastal piisavalt olnud ja tuleb ka edaspidi.

Raivo Sirelpuu leidis, et festivali korraldajal tasuks kodukandi professionaalsete muusikutega ühe laua taha istuda ja asja arutada. «Kindlasti sünniks seal uusi ideid, mis aitaksid veelgi edendada kohalikku muusikaelu ja elavdada uute muusikute pealekasvu.»

Sirelpuu lisas, et Viljandis on rokifestivalide traditsioonid väga tugevad ning alati on seal kohalikele pillimeestele koht leidunud.

«Viljandi mehed olid seal tegijad,» sõnas ta. «Kõvad pillimehed on seniajani alles ning neil oleks, mida publikule pakkuda. Praegu jääb üle ainult õlgu kehitada. Mingit lahendust oleks hädasti vaja.»

«Rock Rambi» peakorraldajal pole uute ideede vastu oma sõnul midagi.
«Huvitavad ja konstruktiivsed ettepanekud on alati teretulnud,» kinnitas Nöps. «Kui kellelgi on oma visioon, olen nõus meeleldi seda kuulama.»

Ta lisas, et teeb koostööd samade partneritega, kelle ta leidis nelja aasta eest festivali korraldamist alustades.

Mullu käis «Rock Rambil» 2500 inimest. Tänavune festival on Viljandi lossimägedes 6. ja 7. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles