Hiina toode põhjustas ebameeldivusi

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeri Jostov tõdes põlenud kaablit uurides, et see väga kehv kaup.
Valeri Jostov tõdes põlenud kaablit uurides, et see väga kehv kaup. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandlast Valeri Jostovit tabas ebameeldiv üllatus, kui tema garaažis süttis pikenduskaabel.


Jostov ütles, et nimetatud kaabli soetas ta poolteist aastat tagasi Viljandi poest Handymann. Vahepeal ta juhet eriti ei kasutanud, aga paar päeva tagasi ühendas ta selle oma väikese elektrisaega.

«Saagisin paar lauajuppi, siis läksin garaažist välja,» kirjeldas mees. «Tagasi tulles märkasin, et juhe oli vahepeal mitmest kohast süttinud, oli lausa leek! Kui ma poleks õigel ajal jaole saanud, oleks hoone maha põlenud.»

Jostov rääkis, et on eluaeg kõikvõimalike pikenduskaablitega tööd teinud, muu hulgas ka keevitanud, aga sellist õnnetust pole varem juhtunud. Ta asus kaablit uurima ja leidis, et selle isoleerkiht oli materjalist, mida ei tohiks kasutada.

«Kui juhet mudida, siis kate mureneb,» kirjeldas Jostov. «Ma ei ole seda kunagi päikese käes hoidnud. Tundub, et see ei talu üldse voolu.»

Viljandis Kaalu tänaval asuva osaühingu Handymann kaupluse müüja Ardi Objartel ütles, et pood pole sellist kaablit müünud. Samasugune Hiinast imporditud 10 meetrit pikk ja ruutmillimeetrise ristlõikega pikenduskaabel on seal küll müügil, aga see on punane, mitte oranž nagu Jostovil.

«Mina olen siin üle poolteise aasta müüja olnud ja seda värvi kaablit müünud pole,» kinnitas Objartel.

Jostov jäi endale siiski kindlaks ja kordas, et ta on juhtme just sellest poest ostnud. Paraku ei olnud ta alles hoidnud tšekki ega pakendit ning nii polnud tal võimalik oma väidet tõestada. Ostja nentis, et odavat ja kehva pikenduskaablit ei tasu osta, sest hiljem võib kokkuhoid väga rängalt kätte maksta.

Jostov lisas, et ei soovi kaabli eest raha tagasi, kuid ta tahab kõiki teisi hoiatada. «Võimalik, et Nõmme turgki süttis samasuguse kaabli tõttu,» lisas ta.

Viljandi ühendatud kutsekeskkooli elektrierialade õpetaja Raimund Talts ütles, et Euroopas toodetud kaablite kohta pole ta kuulnud, et need põlema läheks.

«Ükski elektriasi ei tohiks süttida, ainult sulamine pole välistatud,» lausus ta.
Õpetaja ei soovita osta väga odavaid tooteid, sest nendega on hiljem pahatihti muret. Tema tähelepanekut mööda võib usaldada Rootsi ja Soome kvaliteeti, sest sealne kliima sarnaneb meie omaga.

Talts soovitas suuremateks töödeks kasutada jämedamat kaablit. «Ühe ruutmillimeetri suuruse ristlõikega juhe passib rohkem elektripirnidele. Sellega ei maksaks isegi triikrauda ühendada,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles