Parimad kaitsealuste liikide tundjad õpivad Võhmas

Madis Luik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Reedel selgusid kooliõpilastele korraldatud kaitsealuste liikide tundmise võistluse võitjad, kelleks osutusid Võhma gümnaasiumi õpilased.

Kaitsealuste liikide tundmise võistluse korraldasid keskkonnaministeerium ja keskkonnateabe keskus rahvusvahelise elurikkuse aasta tähistamiseks. Võistlusele registreerus üheksa 20 õpilasest ja juhendajast koosnevat võistkonda.

Võistlus viidi läbi loodusvaatluste andmebaasi (http://loodusvaatlused.eelis.ee) kaudu ja see kestis 7.—12. maini. Selle aja jooksul kanti andmebaasi üle 150 vaatluse. Iga vaatlus tähendab nelja põhifakti registreerimist: keda, kes, millal ja kus nägi. Igasugune lisainfo andis vaatlusele väärtust juurde.

Esimese koha saavutanud Võhma õpilasi premeeritakse ekskursiooniga Eesti looduskaunisse kohta. Sihtkohta valides arvestatakse ka võitjate soovi. Ekskursiooni eesmärk on tutvustada Eestit ja Eesti loodust ning loodetavasti teevad võitjad reisi ajal nii mõnegi vaatluse, mille nad ka andmebaasi sisestavad.

Teisele kohale jäid napilt Lihula gümnaasiumi õpilased.

«Vaid kuue päevaga saime tõeliselt palju vaatlusi, mis näitab, et võistlus oli edukas ning õpilastel on huvi looduse vastu,» rõõmustas üks korraldajaid, keskkonnateabe keskuse looduskaitse juhtivspetsialist Reigo Roasto. «Tõsi, valdav enamik andmebaasi sissekannetest olid kolmanda kaitsekategooria vaatlused. Esimese kategooria liiki nähti ainult üks kord, selleks oli merikotkas.»

Ka osalejad jäid võistlusega rahule. Nad märkisid, et tavaliselt ei pane nad linde, konni ja sisalikke tähele, aga vaatlemises osalemine avas silmad.

Loodusvaatluste andmebaasi kaudu jätkub mai lõpuni täiskasvanutele mõeldud kaitsealuste liikide vaatluste võistlus, mis on pühendatud nii rahvusvahelisele elurikkuse aastale kui Eesti looduskaitse 100. tegevusaastale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles