Kommentaar: Sakslastele meeldib vabatahtlik töö

, eestlane Lübeckis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Vaarik
Kristiina Vaarik Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Väga paljud pensioniikka jõudnud sakslased otsustavad kodus istumise asemel leida endale vabatahtlikukoha, mis on neile südamelähedane ja mille jaoks tööl käies aega ei jäänud.

Eestis on vabatahtlikud eelkõige kooliõpilased või tudengid, hea näide on igal aastal sadu abilisi vajav Pimedate Ööde filmifestival. Lübeckis elades töötasin ma tasuta kahes heategevuskaupluses, Oxfami kasutatud esemete ja lastekirjandusmaja raamatupoes. Mõlemas olin oma 34 eluaastaga üks nooremaid. Enamiku moodustasid pensionärid ja neist omakorda suurema osa naised. Kahes poes kokku kohtusin vaid nelja meessoost töötajaga, samas kui vabatahtlikke on mõlemas 40–50.

Tööaeg on tavaliselt reguleeritud: Oxfamis näiteks on vabatahtlikud tööl kord nädalas viis tundi ja lastekirjandusmajas samuti kord nädalas kolm tundi järjest, kuid soovijad võivad ka rohkem vahetusi enda kanda võtta. Üldjuhul võimaldab organisatsioon tööajaks kindlustuse ja kompenseerib sõidukulud. Lübeckis aitab vabatahtlikke leida spetsiaalne vahenduspunkt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles