Poe kontseptsioon jätab vanurid pingita

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abja Konsum
Abja Konsum Foto: Erakogu

Abja-Paluojal elav pensionär asus lahingusse selle nimel, et kohalikku toidupoodi pandaks pink, millel istudes saaksid vanainimesed jalga puhata, kui väljas sajab. Poe kontseptsioon ei näe seda aga ette.

Maimu Juha kodu asub Konsumist mõnesaja meetri kaugusel. Teel kauplusesse vajab ta oma sõnul vahepeal võimalust istuda. Teekonna toidukraami järele võtab ta ette paaril korral nädalas.

«Püüan poes käia nii vähe kui võimalik. Ma lihtsalt ei suuda,» rääkis Juha. Teda paneb nördima see, et kaupluse juhataja pole nõus poeruumidesse pinki või toole paigutama. Väljas ukse kõrval on küll pingid, aga need muutuvad pensionäri sõnul vihma ja lörtsiga istumiskõlbmatuks.

«Mina olen raske puudega ja neid, kes käivad ühe või kahe kepiga, on Abjas väga palju,» rääkis Maimu Juha.

Lartsti vette

Viimane piisk tema karikasse kukkuski möödunud aasta lõpul, kui ta nägi kepiga meest poe poole tulemas. «Ta lihtsalt ei jõudnud enam ja istus enne poodi jõudmist lartsti vette. Ma olen ise ka märja tagumikuga poodi läinud.»

Juha on istumisvõimaluse nimel võitlust pidanud umbes kuu aega. Sellega on kursis Abja tarbijate ühistu, Eesti tarbijate kooperatiiv (ETK) ja vallavanem. «Järgmisena võtan ühendust Ain Allasega saatest «Kaua võib!»,» sõnas pensionär.

«Meie lähtume ETK kontseptsioonist, mille järgi pole sellisesse poodi puhkenurka ette nähtud,» ütles Abja tarbijate ühistu juhataja Laili Lamp. Tema sõnul lähtuti juba ehitamise ajal sellest, et poe ees oleks võimalik istuda, ja pandi kohe ukse kõrvale kaks pinki.

«Mina inimesena võtan seda nii, et kes tahab istuda, sellel on kaasas kiletükk või midagi muud, mida istumise alla panna,» rääkis Lamp. Abja tarbijate ühistule kuulub 11 kauplust. Lambi sõnul pole mujal sellist probleemi tekkinud, kuigi ka näiteks Karksi-Nuia Konsum on nagu Abja oma 650-ruutmeetrise pinnaga ja seal käib Lambi sõnul samuti omajagu liikumiseks abivahendeid kasutavaid kliente.  

«Tegelikult on see rohkem sotsiaalprobleem ja meie ei saa seda küsimust lahendada,» leidis juhataja. Tema näeb ühe võimaliku lahendusena seda, et inimesed, kes tahavad poes käies jalga puhata, peaksid saama vallalt rulaatorid, mille peal on võimalik istuda.

Kasimatud kodanikud

Abja vallavanem Peeter Rahnel ütles, et valla sotsiaaltöötajad on lahkesti nõus aitama Juhal muretseda abivahendit, millel saab vahepeal istuda.

Ta märkis, et mõistab Konsumi töötajaid, kes ei taha pinki ruumi panna. «Vahetult müügisaali ees on taaraautomaat ning juba poe ukse taha paigaldatud pinkidelt on näha, et sinna ei sea ennast istuma eakad, kellel on jalad väsinud, vaid alkoholi liigtarvitanud või selle sooviga kodanikud, kes on pahatihti räpased,» rääkis vallavanem.

Temagi leidis, et kaupluse kõrval pingil on võimalik istuda igal aastaajal, kui see  kilega katta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles