Juhatus jättis Viljandimaa rohelised juhist ilma

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulluste kohalike valimiste eel juhtis Peep Tobreluts Viljandis roheliste
erakonna pisikest nimekirja ja kogus selles enim hääli. Teisipäevast alates ta enam erakonda ei kuulu.
Mulluste kohalike valimiste eel juhtis Peep Tobreluts Viljandis roheliste erakonna pisikest nimekirja ja kogus selles enim hääli. Teisipäevast alates ta enam erakonda ei kuulu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Roheliste erakonna Viljandimaa esimees Peep Tobreluts, kes koos 19 kaaslasega teisipäeval parteist välja heideti, tunnistas, et uudis tuli talle suure üllatusena, sest ta pole tahtnud  kellegagi sõdida.


Roheliste endine esimene eestkõneleja Marek Strandberg ütles BNS-ile, et juhatus arvas aukohtu ettepanekul erakonnast välja inimesed, kes kahjustasid partei mainet. «Nii kurb, kui see ka ei ole, lähtusid nad oma tegevuses isiklikust vihast ja vaenust, mis ei saa olla isegi siseopositsiooni aluseks,» lausus ta.

Peep Tobreluts, kas erakonnast väljaheitmine tuli teile üllatusena?

Jah, kindlasti. Ma polnud varem näinud ühtegi dokumenti, mis käsitleks võimalust, et mind võiks erakonnast välja heita. Sellele sammule peaks eelnema aukohtu otsus, kuid sellist asja pole ma näinud.

Mina sain oma väljaviskamisest teada telefoni teel, kui olin koos erakonnakaaslase Olev Leesmendiga (heideti samuti välja — toim) teel Tartusse, kus pidi olema valdavalt tagandatud juhatuse liikmete koosolek.
Millised on teie edasised plaanid? Kas need 20 inimest, kes enam Eestimaa

Rohelistesse ei kuulu, võivad asutada uue erakonna?

See võimalus on, aga seda peab väga põhjalikult kaaluma. Pole mõtet hammustada tükki, mis suu lõhki ajab.

Mis te arvate, mis oli teie väljaheitmise põhjus?

Sellest on tõesti raske aru saada, kuhu tüüritakse. Üks võimalus ongi selline, et liigutakse sihipäraselt mõne teise erakonnaga liitumise suunas. Võimalik, et varsti ütleb praegune juhatus, et kuna järgmistel parlamendivalimistel pole enam võimalik künnist ületada, oleks mõistlik ühineda kas Reformierakonna või Isamaa ja Res Publica Liiduga. Järsku üritataksegi praegu lihtsalt erakonnas otsi kokku tõmmata.

Mina olen tahtnud kogu aeg rahulikult tegutseda ega ole soovinud erakonnas kellegagi sõdida. Võib-olla oli minu ainus viga, et üldkogul erakonna juhatuse valimisel sain ma tublisti rohkem hääli kui näiteks Marek Strandberg, ja see läks talle väga hinge.

Te olete olnud erakonnas selle asutamisest peale.

Jah, alates 7. maist 2005. Olen üks kümnest, kes kirjutas alla asutamislepingule

Kas Eestimaa Rohelised on oma tegutsemisaja jooksul viinud ellu just sellist poliitikat, nagu teie olete soovinud?

Eks ideaalide ja tegelikkuse vahel ole ikka mingi puhver ning ma arvan, et see puhver võiks olla väiksem. Samas on püütud tasakaalukalt oma asja ajada. Seda olen ka mina püüdnud erakonnas teha.

Mis te arvate, kas nüüd lahkuvad paljud erakonnast või asub mingi seltskond sisevõitlust pidama ja üritab üldkogul uut juhatust ametisse panna?

Meie erakonda kuulub väga palju selliseid inimesi, kes liitusid rohelistega vist ainult selleks, et erakond ületaks vajaliku liikmete arvu künnise ja selle saaks registreerida. Olen saanud paljudelt teateid, et neid erakonna asjadega ei tülitataks.

Olen inimestelt kuulnud juba seda, et nad tahavad ukse enda tagant kinni lüüa ja erakonnast ära minna. Mina olen keelitanud neid jääma. Mõistlik oleks olla üldkogul ja enda eest seista.

Teie enam roheliste erakonda ei kuulu. Kas kavatsete aga roheliste asja edasi ajada?

Absoluutselt. Eks see ole lihtsalt tiitli küsimus, kuidas end esitleda. Viimasel ajal ma polegi julgenud seda roheliste erakonda kuulumist eriti välja käia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles