Abja gümnaasiumi juures jätkab tööd teine firma

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abja vallavanem Peeter Rahnel on kooli juurdeehitise rajamist ise juhtinud
ja sai nüüd selle eest lisatasu. Foto on tehtud ehitusplatsil tänavu mais.
Abja vallavanem Peeter Rahnel on kooli juurdeehitise rajamist ise juhtinud ja sai nüüd selle eest lisatasu. Foto on tehtud ehitusplatsil tänavu mais. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pärast teist riigihanget jätkub Abja gümnaasiumi juurdeehitus, mis jäi toppama aasta algul, kui vald senisele töövõtjale Facio Ehitusele lepingu üles ütles.


Facio Ehitus võitis riigihanke läinud aasta algul ning Abja vallavanema Peeter Rahneli sõnutsi algasid kohe ka mured.

«Projekteerimine võttis kavandatust rohkem aega,» selgitas ta. «Facio pakkus selle käigus välja muudatusi, mis oleksid taganud tänapäevasemaid lahendusi. Tundus, et ettepanekud on mõistlikud, ning me olime nõus, et projekti tehakse muudatusi.»

Kohe seejärel asus Facio Ehitus vallavanema sõnutsi lisaraha kauplema.
«Ta teatas, et uue projektiga läheb ehitus tunduvalt kallimaks,» rääkis Peeter Rahnel. 18,7 miljonile kroonile, millega firma oli riigihanget võites nõustunud ehitama koolile uue käsitöömaja ja spordihoone korpuse, soovis ta juurde üle 3,9 miljoni krooni, millele oleks lisandunud käibemaks.

Rahnel nentis, et vald ei näinud vajadust ega võimalust lisaraha leida. Nii otsustati lahku minna. «Kohtusse me ei pöördunud, sest kohtu veskid jahvatavad aeglaselt. Pealegi poleks saanud vahepeal uut riigihanget välja kuulutada — oleksime veel aega kaotanud,» selgitas ta.

Facio Ehituse aktsiaseltsi juhatuse esimees Riho Kalve tõdes, et ehitustööd läksid eelprojektiga võrreldes kallimaks ning töövõtuleping lõpetati vastastikusel kokkuleppel. «Abja vallal ei olnud võimalik ehitustöid täiendavalt finantseerida,» lausus Kalve. «Sellest lähtudes, samuti avalikku huvi ning rahastamise läbipaistvust silmas pidades soovis tellija korraldada ehitustööde tegemiseks uue riigihanke.»

Ta ütles, et mingeid erimeelsusi lepingu lõpetamise juures ei tekkinud.
Kalve hinnangul ei teinud Facio Ehitus riigihankel osaledes alapakkumist. «Ehitustööde hinna pakkusime eelprojekti järgi. Kaks ehitusettevõtet, millest üks olime meie ja teine YIT, pakkusid ligilähedaselt sama hinda. Need pakkumised jäid tellija taotlushinna piiridesse,» rääkis ta.

Juba tehtud tööde eest maksti Facio Ehitusele koos käibemaksuga 5,6 miljonit krooni. Uue riigihanke võitis Pärnu aktsiaselts Gustaf 17,4 miljoni krooniga.

Seekord on sisse arvestatud ka viieprotsendiline reserv juhuks, kui tellija tahab midagi muuta, ning käibemaksu tõusust lisandunud summad ja liitumistasud.
«Usun, et septembriks saab uus õppekorpus valmis,» lausus Peeter Rahnel.

Ta märkis, et ehituse venimine on tekitanud palju kulutusi ja ebameeldivusi. «Oleme pidanud tellima mitu ekspertiisi ning venimise tõttu oleme objekti järelevalvajatele sisuliselt topelt maksnud.»

Viidates sellele, et Facio Ehitusega on viimasel ajal vägikaigast vedanud paljud tellijad, lausus Peeter Rahnel, et riigihangete seadus tuleks kindlasti üle vaadata. «Ma ei saa aru, miks riik pole sellega tegelnud. Praegu on nii, et kui dokumendid on korras, võidab kõige väiksema pakkumise teinud firma. Seadus võiks võimaldada ka teisi faktoreid arvesse võtta.»

Erimeelsuste tõttu on Facio Ehitus jätnud pooleli Olustvere õppetööstuse ehitamise ja söökla renoveerimise ning loobus pärast riigihanke võitmist Viljandi ühendatud kutsekeskkooli ühiselamute renoveerimisest.

Praegu rajab Facio Ehitus Kalmetule uut koolimaja. Viiratsi vald esialgu lepingu katkestamisele ei mõtle. «Külma ja lumerohke talve tõttu on ehitus tublisti veninud. Loodame siiski, et lapsed saavad uues majas kooliteed alustada 1. septembril, nagu Facio Ehitus on lubanud,» lausus vallavanem Sulev Kannimäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles