In memoriam Anne Valge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ugala teater

22. detsembril lahkus pärast rasket haigust meie hulgast Ugala teatri näitlejanna Anne Valge.

Sündinud 22. veebruaril 1954. aastal näitlejate Ande Rahe ja Edgar Valge lapsena, sai Anne kiindumuse teatrikunsti vastu kaasa juba emapiimaga. Pärast Tartu 8. keskkooli lõpetamist viis ta tee Vanemuise  juures töötanud Evald Hermaküla teatristuudiosse ja seejärel 1980. aastal Viljandi Ugalasse – teatrisse, millele ta jäi truuks kogu eluks. Alustanud Käthe rolliga Lembit Petersoni lavastatud Büchneri „Woyzeckis“, sai temast hea mõttekaaslane paljudele Ugalas töötanud lavastajatele Jaan Toomingast (Nastja Maksim Gorki „Põhjas“ 1983. aastal) kuni Merle Karusooni (Polly Teale „Oma laps“  2012. aastal).

Anne Valge lõi Ugala laval üle poolesaja värvika tegelaskuju, ta oli asendamatu karakternäitleja, kuid Annele võis kindel olla ka lavastust läbivates suuremates rollides. Tema viimaste aastate töödest meenuvad vaatajaile kindlasti osatäitmised Hella Wuolijoe  „Niskamäe kirgedes“,  Jaan Krossi „Keisri hullus“, Bertolt Brechti „Härra Punttilas“, Anton Hansen Tammsaare ja Peeter Tammearu „Jürkas“ ning  Veera Saare  „Ukuarus“. Tema viimaseks tööks teatris jäi vanaema Weatherwaxi roll koguperelavastuses „Õed nõiduses“, millega publiku ette astuda jõudis ta haiguse tõttu vaid loetud arv kordi.

Anne Valge oli oma elus täielikult pühendunud teatrikunstile. Töössesuhtumises oli ta erakordselt nõudlik, seda eelkõige just iseenda vastu. Ta otsis ja katsetas, kuni leidis just ainuõige, lavastajat rahuldava ja publikut vaimustava lahenduse. Kollektiivi liikmena nõudis Anne Valge ka teistelt ausat ning ühiseid huvisid ja eelkõige teatri head käekäiku silmas pidavat suhtumist ega talunud eneseupitamist ja põhjendamatut pretensioonikust.

Kolleegid Ugalast ja teatripublik jäävad Anne Valget mäletama tagasihoidliku, sooja ja andeka teatrikunstnikuna.

Anne Valge saadetakse viimsele teele pühapäeval, 29. detsembril kell 11 Ugala teatrist. Muldasängitamine on Viljandi Metsakalmistul.

Eesti Teatriliit, Eesti Näitlejate Liit, Ugala teater

Copy
Tagasi üles