Sirje Saarma: Perearst on tervisemure esimene kuulaja

, haigekassa Tartu osakonna usaldusarst
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Saarma
Sirje Saarma Foto: Erakogu

IGAÜHEL MEIST on perearst, kelle me oleme ise valinud või kelle on meile määranud maavanem. Kui meil on tervisega probleeme, tuleb meil esmalt pöörduda tema poole.


Et perearst ja -õde on inimese tervisemure puhul esimesed abistajad, tutvustan veel kord lühidalt nende töökorraldust.

Üldarstiabi korraldamisel lähtub perearst sotsiaalministri määrusest «Perearsti ja temaga koos töötavate tervishoiutöötajate tööjuhend» ja haigekassaga sõlmitud üldarstiabi lepingus sätestatust, mille kohaselt peab olema tagatud hulk nõudeid.

Perearsti tegevuskoht peab olema avatud ja patsientide vastuvõtule registreerumine tagatud tööpäeviti vähemalt kaheksa tundi päevas. Perearsti vastuvõtuaeg on vähemalt 20 tundi nädalas (viiel tööpäeval nädalas vähemalt neli tundi päevas) ajavahemikul kella 8—18.

Vähemalt üks vastuvõtt nädalas peab olema õhtusel ajal kuni kella 18. Mainitud 20 vastuvõtutunnile peavad lisanduma vastuvõtuajad kuni 18-aastaste laste ennetavateks tervisekontrollideks ning patsientide seisundist tulenevalt aeg koduvisiitideks ja patsientide nõustamiseks telefoni teel.

RAVIKINDLUSTUSE seaduse järgi on perearstil koduvisiidi puhul õigus nõuda tasu kuni 50 krooni. Visiiditasust on vabastatud alla kaheaastased lapsed ja rasedad alates 12. rasedusnädalast.

Pereõe iseseisev patsientide vastuvõtuaeg peab olema vähemalt 15 tundi nädalas.
Ägeda tervisehäirega patsient peab pääsema perearsti vastuvõtule pöördumise päeval, teistel juhtudel viie tööpäeva jooksul. Nendest tähtaegadest kinnipidamiseks peab arst oma vastuvõtuaega vajaduse korral pikendama.

Patsiendid, kes soovivad tervishoiuteenuse osutamisega mitte seotud tervisetõendeid, näiteks mootorsõidukijuhi või relvaloa saamiseks või lastelaagrisse minekuks, peavad vastuvõtule pääsema 15 päeva jooksul.

Täpsustatud on ka perearsti informeerimise kohustust. Doktori tegevuskohas ja veebilehe olemasolu korral ka seal peab olema üleval teave lahtioleku- ja vastuvõtuaegade ning telefoni ja e-postiaadressi kohta.

Patsiendile nähtavas kohas peab olema teave, kuhu ja kelle poole ta saab pöörduda arstiabi või meditsiinilise nõu saamiseks väljaspool perearsti vastuvõtuaega (perearsti nõuandetelefon on 1220). Vastuvõtukabineti juures peab olema ka info terviseameti ja haigekassa kontaktandmetega.

Oma ajutise äraoleku ajaks peab arst korraldama asendusarsti.
Tervishoiuteenuste korraldamise seaduse kohaselt teevad maakonnas nimistu alusel tegutsevate perearstide tegevuse üle järelevalvet maavanem ja terviseametis selleks volitatud ametnikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles