Vaba sagedus ootab uut raadiojaama

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kultuuriministeerium kuulutas välja konkursi eestikeelse raadioprogrammi loa väljastamiseks Viljandi levipiirkonnas.


Konkursi tingimuste kohaselt peab programmi maht olema vähemalt 16 tundi ööpäevas ja vähemalt 112 tundi nädalas. Kella 7—20 tuleb edastada ringhäälinguloa omaniku toodetud või tellitud programmi, milles on uudistesaateid. Kohaliku ringhäälinguloa korral peab edastama ka kohalikku elu kajastavaid saateid. Peale Viljandi otsitakse ringhäälinguloa kasutajat Rapla valla levipiirkonnas.

Kultuuriministeeriumi levitalituse nõuniku Toomas Seppeli sõnul antakse need kaks luba sageduste kohta, mis on täiesti uued. «Neil ei tegutsenud seni teisi jaamasid,» selgitas ta.

Viljandis on tegemist suuresti linna piires leviva sagedusega. Kohalikke raadiojaamu ei ole siin olnud pärast seda, kui Mulgi Kuku kümmekonna aasta eest tegevuse lõpetas.

«Ka selle konkreetse sageduse vastu on seni huvi tundnud eelkõige juba olemasolevad raadioettevõtted, kes otsivad võimalusi oma programmide levipiirkonna parandamiseks,» märkis Seppel.

Ringhäälinguloa taotlused tuleb kultuuriministeeriumile esitada 1. juuniks. Kuigi ühe raadiojaama käivitamine on aja- ning investeeringutemahukas ettevõtmine, ei pea Seppel napilt poolteisekuulist konkurssi liiga lühikeseks.

«Tõsiste huviliste plaanid on tavaliselt juba enne konkurssi omandanud täpsema kuju, pealegi on 1. juuni avalduste esitamise tähtaeg ja raadioprogrammi edastamise algusaeg määratakse kindlaks ringhäälinguloa käskkirjas,» rääkis Seppel. «See on tavaliselt mõni kuu pärast konkursi tähtaega.»

Konkursi tingimuste kohaselt ei tohi programmis edastada teise ringhäälinguorganisatsiooni edastatavat programmi. Programmis võib erandina edastada saateid, mis on koostatud koostöös teiste ringhäälinguorganisatsioonidega.

Päevasel ajal edastatava programmi sõnalise osa maht on vähemalt 20 protsenti ja Eesti autorite teoste osa samuti vähemalt 20 protsenti.

Ministeerium peab tegema otsused uute lubade väljaandmise või sellest keeldumise kohta kolme kuu jooksul pärast taotluste esitamise tähtaega. Väljaantavad ringhäälinguload kehtivad 16. novembrini 2014.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles