Kogu pere platsile ja vanavara letile!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi vanakraamituru korraldajad Andra Kütt(vasakul) Kiti Põld loodavad, et täikad muutuvad linnas traditsiooniliseks.
Viljandi vanakraamituru korraldajad Andra Kütt(vasakul) Kiti Põld loodavad, et täikad muutuvad linnas traditsiooniliseks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi vanakraamiturg on pühapäeval, 30. mail kell 11 Viljandi raepargis ja kindral Laidoneri platsil.


Viljandi vanakraamituru pakkus Kiti möödunud sügisel teiste ideede seas välja Viljandi noorte volikogu heade mõtete postkasti. Seepeale võttis temaga kiiresti ühendust Andra ning koos otsustasid tüdrukud plaani ellu viia, sest organiseerimistöö pole keeruline ning ettevõtmine toob kasu ja rõõmu kõigile.

Meie eesmärk on korraldada täika kiiresti, siis võib olla enam-vähem kindel, et ilm lubab turupäeva nautida. Kindlasti teeme selle pühapäeval, sest see on vanakraamiturgude traditsioon ja hea tava ning loob eelduse rohkeks osavõtuks.

Soovime, et ettevõtmine ei jääks ühekordseks ürituseks, seepärast oleme plaaninud korraldada teise vanakraamituru suve lõpul, augusti ja septembri piiril. Kui turg osutub populaarseks, võib kaaluda ka vahepealseid, suvekuude täikasid.

Kaugem eesmärk võiks olla aastaringne vanakraamiturg.

Kohavariante oli neli-viis. Mitmesuguste, nii enesestmõistetavate kui ootamatult ilmnenud asjaolude tõttu jäime vanalinna parkide juurde ― usume, et just seal tunnevad nii müüjad kui ostjad end kõige mõnusamalt, kodusemalt ja turvalisemalt.

Loodame kindral Laidoneri platsi toetavale vaimule, sest eks olnud see ju 1933. aastani Viljandi keskne turuplats Suurturg! Nii vanakraamituru aegade kui paiga üle kutsume linlasi edaspidigi mõtlema: see on ju meie ühine üritus!

Müüma ootame loomulikult kõiki! Tuletagem meelde, mida ütleb müügi kuldreegel: igale asjale leidub tahtja! Ostjaid on igasuguseid: kes tahab odavat, kes stiilset, kes otsib oma kollektsiooni mingeid kindlaid esemeid. See kõik kokku on hasart, kirg ja lõbu! Ostjale ütleme: asi, mille ostad Viljandi vanakraamiturult, on juba iseenesest väärtuslik!

Meie meelest peaks vanakraamiturg olema vabalt kujunev ja tasuta sündmus, kuid kogume siiski müügimaksu, sest paraku on tarvis linnavalitsusele tasuda ürituse korraldamise riigilõiv. Igalt müüjalt soovime kohapeal saada kümme krooni ja anname vastu midagi, mis tõendab maksu tasumist.

Kui lõivurahast peaks midagi üle jääma, läheb see platside järelkoristuse korraldamiseks. Kutsume kõiki osalejaid üles heasoovlikkusele ja korrapidamisele ning vabatahtlikud on oodatud pärast turu lõppemist appi parke üle vaatama!

Ja veel. Kui peaks tulema tugev vihmasadu, lükkame ettevõtmise nädala võrra edasi ning püüame kohalikes kanalites selle kohta kiiresti teavet anda. Küsimuste korral võib kirjutada e-postiaadressil viljandi.vanakraamiturg@mail.ee

Vanakraamiturg ei ole Viljandis tundmatu nähtus, viimastel aastatel on olnud mitu sama laadi ettevõtmist: 2008. aasta augustis ja 2009. aasta suvel peeti siinsamas vanalinna parkides Kaisa Söödi eestvõttel kaks kordaläinud täikat.

2009. aasta hilissügisel korraldas Karita Tilk Viljandi kultuurimajas moetäika, mis õnnestus samuti väga hästi ning jäi järge ootama.

Kogukonnasiseseid müüke on olnud ka lasteasutustes, näiteks Miku-Manni mängukooli titetäika ja Päikesekillu perekeskuse lastekaupade müük.

Samuti on ühekordseid ettevõtmisi korraldatud kildkonniti: näiteks Viljandi läinud kevade kultuuriakadeemia sisehoovis toonase näitlejalennu peetud vallatu ja kirev täiturg, mis jõudis ka rahvusringhäälingu uudistesse.

Täikaidee tuleb paratamatult ja enesestmõistetavalt pähe, kui Euroopa vanemates-suuremates riikides natukenegi ringi käia. Kõikjal korraldatakse vanakraamiturge, olgu need siis rohkem või vähem regulaarsed, ainukordsed aasta suursündmused või iganädalased rahvakogunemised. Suurtes linnades on selleks alalised turuplatsid ning kindlad päevad, mis kajastuvad piirkonna reisijuhis eraldi peatükina. Täikad on traditsioon, kultuuri osa, suhtlemisvorm ja suhtumise näitaja. Vanas maailmas ei ole täiturg suurtes linnades ja kogukondades häbi-, vaid hobiasi!

Täika on stabiilsel arengujärjel ühiskonna märk. Selle taustmõisted on taas- ja uuskasutus, vanavara väärtustamine, praktilisus, stiilsus, loov mõtlemine ja kogukonnatunnetus. Ühelt poolt on igas paikkonnas palju kauba pakkujaid, teisalt hulk ostjaid ja huvilis. Mõlemad pooled hindavad ja naudivad võimalust niiviisi kaubitseda. Vanakraamiturg pakub rõõmu ilusast päevast, kokkusaamistest ja üllatavatest leidudest. Täikad on maailmas väga moes ― käigem ajaga kaasas!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles