Nädala tegu: Skimmerisullerite mitukümmend noosi

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Selle nädala algul tuli avalikuks, et Viljandis on hiljuti kasutatud pangaautomaadi küljes olnud kopeerimisseadet ehk skimmerit, mis talletas automaadist läbikäinud kaartide magnetribal oleva info ning tuvastas PIN-koodid. Hiljem kopeeriti andmed Eestist kaugel, nähtavasti Indoneesias, uutele kaartidele, millega võeti sealsetest automaatidest sularaha välja.

Teadaolevalt oli skimmer paigaldatud turuhoone seinal oleva Swedbanki sularahaautomaadi külge ning panga pressiesindaja teatas esmaspäeval, et kurjategijate ohvriks on langenud kümned inimesed.

Politsei soovitab olla valvas, kui sularahaautomaadi esipaneelil on näha eralduvaid komponente, irvakil servi, suuri pragusid, liimijälgi, ripakil juhtmeid või liiste. Need on selged ohu märgid, et masinal võib olla skimmer. Kahtlasesse automaati pole mõistlik pangakaarti pista. Samuti ei tee paha, kui inimene varjab peopesaga klahvistiku nii, et ülevalt poolt ei ole näha, millistele numbritele ta vajutab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles