Pangaautomaadi juures tasub olla tähelepanelik

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parempoolsel pildil on näha pangaautomaat, millele on monteeritud kuritegelikuks otstarbeks kasutatavad lisaseadeldised. Vasakpoolne aparaat on seevastu korrektselt puhas.
Parempoolsel pildil on näha pangaautomaat, millele on monteeritud kuritegelikuks otstarbeks kasutatavad lisaseadeldised. Vasakpoolne aparaat on seevastu korrektselt puhas. Foto: Politsei

Politsei majanduskuritegude talitus alustas kriminaalmenetlust, mis puudutab läinud nädalal väidetavalt Viljandis toimepandud turvaandmete kopeerimist ja vargusi.

Viljandi kriminaaltalituse juht Meelis Rink soovitas inimestel pangaautomaate kasutades endistviisi tähelepanelik olla. «Kui aparaadi juures on midagi tavapäratut, tuleks sellest teada anda pangale ja politseile,» rõhutas ta.

Ebameeldivuste vältimiseks soovitas ta jätta pangakaart kahtlasesse automaati pistmata.

Politsei näpunäidete kohaselt tasub olla valvas, kui näiteks sularahaautomaadi esipaneelil on näha eralduvaid komponente, irvakil servi, suuri pragusid, liimijälgi, ripakil juhtmeid või liiste. Need on selged ohu märgid, et masinal võib olla kopeerimisseade, sest üldjuhul koosnevad automaatide esipaneelid ühest tükist.


PIN-koodi sisestades ei tee paha, kui inimene varjab peopesaga klahvistiku nii, et ülevalt poolt ei ole näha, millistele numbritele vajutatakse. Isegi kui kurjategijad on masinale andmeid kopeeriva seadeldise kinnitanud, ei ole neil sellise käitumise korral võimalik PIN-koodi tuvastada.
Lisaks on nii või teisiti mõistlik pangakaardi PIN-koodi aeg-ajalt turvalisuse mõttes vahetada.

Kui keegi avastab, et tema kontolt on siiski ootamatult ja tema enda teadmata raha võetud, tuleb pangale anda selle kohta võimalikult täpne info ning mida kiiremini seda teha, seda suurem on tõenäosus vastav summa tagasi saada. Pank võtab vajaduse korral ühendust politseiga, kes võib juhtunu täpsete asjaolude väljaselgitamiseks alustada menetlust.

Kõigil, kelle pangakontolt on raha kadunud, aga ka neil, kes juhtusid eelmisel nädalavahetusel või sellele eelnenud päevadel Viljandis sularahaautomaatide juures nägema kahtlast tegevust, palutakse politseiga ühendust võtta e-aadressil guido.kaldmaa@politsei.ee. Sellekohane teave on oodatud ka telefoninumbritel 730 8731 ja 612 3000.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles