Sammuli tallides puhkes varsabuum

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas olete süles hoidnud varssa? Kaisa Tsäro hoiab kõigi laste lemmikut, ponivarss Tiffanit.
Kas olete süles hoidnud varssa? Kaisa Tsäro hoiab kõigi laste lemmikut, ponivarss Tiffanit. Foto: Raivo Sirelpuu

Viljandi külje all Sammuli tallides on märtsikuust alates ilmale tulnud viis varssa, neist viimane sündis esmaspäeva öösel.


Tallide omanik Mall Normann ütles, et kasvandusel on õnnelikud ajad. «Kõik käivad sündinud varssu uudistamas ja imetlemas,» lausus ta.

Viimasena ilmale tulnud varss saab tõenäoliselt nimeks Carmen. Sammuli tallide tegevjuhi Milja Aardla sõnutsi on sellel loomal eeldusi kasvada andekaks sporthobuseks.

Carmen on segavereline varss. «Temas on väga palju Holsteini, samuti teiste Saksa tõugude ja veidi ka Tori hobuse verd. Tõenäoliselt nimetatakse teda Eesti sporthobuseks,» rääkis Milja Aardla. «Tema Hispaanias elaval isal, kes on peamiselt Holsteini verd, on väga võimas sugupuu.»

Tegevjuht selgitas, et erinevalt Heimtalist, kus tegeldakse puhasaretusega, on Sammuli tallides eesmärk saada väga head sporthobused. «Spordis on tõug tähtis, ent võistlustulemused on veel tähtsamad,» selgitas ta.

Aardla sõnutsi on Carmen pikajalgne ning ilmselt kasvab temast suur hobune, kes jõuab kiiresti joosta ja hästi hüpata.

Iga hobusekasvataja unistus on kasvatada vähemalt Palladiumi masti võistlusratsu või isegi olümpiavõitja. «Selleni jõudmiseks kulub väga palju tööd,» nentis Milja Aardla.

See, kas hobune on andekas või mitte, selgub alles ajapikku. Kui hästi läheb, saab Carmenit võistlemas näha nelja aasta pärast, sest Eestis kehtiva seaduse kohaselt alla nelja-aastased hobused võistlema ei pääse.

Sammuli tallide omanik ütles, et paaril eelmisel aastal tänavusega võrreldavat varsalisa ei olnud.

Tegevjuht lisas, et varssade sünd on igakevadine ootus. «Muidugi on see seotud riskiga. Et kõik õnnestuks, tuleb järjepidevalt tööd teha. Tavaliselt saab hobune poegimisega ise hakkama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles