Karud pääsevad trellitatud tulevikust

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karu.
Karu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Keskkonnaameti spetsialistid ühes jahimeestega kavatsevad kaks Tartu maantee ääres toimetavat karu kinni püüda, et neile kaugemal uus elupaik leida.


Keskkonnaameti looduskaitseosakonna nõunik Teet Koitjärv ütles, et algul oli mesikäppadele plaanis kodu leida mõnes Euroopa loomaaias, kuid läbirääkimisi pidanud Tallinna loomaaed sai äraütlevad vastused.

«Tuleb välja, et Euroopa loomaaedadel ei ole pruunkaru vaja, need loomad on kõigil olemas,» kõneles Koitjärv. «Nüüd ei jäägi midagi muud üle kui proovida karud kinni püüda ja maanteest kaugele metsa ära viia, et nad inimestega veel rohkem ära ei harjuks.»

Selle töö võtavad ette jahimehed, kes proovivad karusid tabada nii mitu korda kui tarvis.

Küsimusele, kas loomad tuleb hukata, kui neid kinni püüda ei õnnestu, vastas Teet Koitjärv, et sellist plaani pole.

«Ma ei kujuta seda ette,» lausus ta. «Aga kui karud peaksid inimestele ohtlikuks muutuma, siis ei ole valikut. Keskkonnaamet peab seisma hea loomade tervise eest, kuid me ei tohi tekitada ohtu ka inimeste elule ja tervisele.»

Nõunik märkis, et loodetavasti läheb kõik siiski hästi ja äärmuslikke abinõusid pole tarvis kasutusele võtta. «Siinkohal on suur palve inimestele: ärge minge karudele lähedale, ärge toitke neid ega segage muul moel nende toimetamisi!» lisas ta.

Keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni juhataja Kaido Kansi ütles, et inimesed käituvad karusid uudistades liiga julgelt, kuid metsloom võib tegutseda väga ettearvamatult, inimesele kurbade tagajärgedega.

«Peame ka kõige mustemaid versioone ette nägema, kuid loodetavasti läheb siiski hästi,» rääkis ta. «Saaks esialgu vähemalt ühe karu kätte ja viiks mujale. Kui siis teine ikka tee äärde jääb, tuleks ka temale uus kodu leida.»

Kansi tõdes, et karu püüdmine pole sugugi lihtne, sest inimese, kes on neid juba mõne korra kimbutanud, tunnevad loomad kaugelt ära ja põgenevad. Isegi selle inimese autot suudavad nad teistest eristada.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles