Kiri: Toiduaineid ostes tasub olla ettevaatlik

, viljandlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Meie kaubaküünid on täis toiduaineid, mis mõjuvad tervisele halvasti. Loosung «Eelista eestimaist!» meid ei päästa, sest ka kodumaised kaubad on ohtlikest ainetest üle küllastatud.


Määrisin aastaid leivale odavaid margariine, et mitte kallist võid osta. Ohte teadmata võib aga niiviisi talitades endale püsihaiguse hankida. Oleksin ma toona seda aimanud, oleksin söönud pigem puhast leiba nagu lapsepõlves ja ehk ei peaks nüüd suhkruhaigena päevast päeva tablette neelama. Õnneks oskavad toitumisteadlased nüüd juba tarbijaid hoiatada.

Lugesin ajalehe «Lõuna-Mulgimaa» veebruarinumbrist, et kirjastus Petrone Print ja Angelika Erin on välja andnud pisitrükise «Ohtlike E-ainete määraja», millest võib leida teavet toidutehnoloogias kasutatavate lisaainete kohta. Sealsamas on ka lugu «Transrasvad tekitavad südamehaigusi».

Toitumisteadlaste hinnangul on transrasvad organismile raskesti omastatavad ja kahjustavad seetõttu veresoonte seinu, mis omakorda suurendab infarkti- ja insuldiriski.

Viimasel ajal on nende üleliigse tarbimise negatiivsetest kaasnähtudest palju räägitud nii üleriigilises meedias kui spetsialistide ringis. Esmase ülevaate on saanud ka asjast huvitatud tavatarbija. Transrasvad tekivad tahkeks muudetud ehk hüdrogeniseeritud taimsetes rasvades.

Pakendilt ei leia tavaliselt meil Eestis juba pahaendeliseks muutunud sõna «transrasvad», küll aga väljendi «hüdrogeenitud». Hüdrogeenitud taimerasvu sisaldavad näiteks Kalevi küpsised ja kondiitritooted, samuti küpsisetükkidega šokolaadid.

Me ei saa aga näpuga näidata vaid paarile tootjale, sest tegu on väga levinud komponendiga. Seda kasutatakse ka näiteks Karja Pagariäri, Reval Kondiitri, Europagari, Liivimaa Pagari, Pagaripoiste ja Pihlaka Pagari toodetes. Samuti leidub nimetatud ohtlikke rasvu kohukeste glasuuris ja kiirtoitudes.

Ehkki müügilettidele jõudev kaup on tervisekaitsenõuetega kooskõlas, tasub ostjatel ettevaatlik olla.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles