Ajurakud taastuvad ja mälu paraneb ka eakatel inimestel

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühes doktor Ozi, tuntud Ameerika teletohtri saates oli kõne all aju vananemine. Stuudios oli külas ajurveda põhimõtteid järgiv hindu ravitseja Deepak Chopra, kes on teinud koostööd ka Harvardi ülikooli neurogeneetikutega.

Kõigepealt kummutati saates peaaegu kõigile teada müüt, et ajurakud hävinevad pidevalt ega taastu enam. Maailma juhtiv Alzheimeri tõve uurija, Harvardi ülikooli professor Rudolf Tanzi on tuvastanud, et aju on hästi taastuv ning muutub kogu aeg. Pole vaja palju vaeva näha, et aju heaks iga päev midagi teha ja oma mälu parandada.

Deepak Chopra nimetas esimese asjana uute asjade õppimist. Kahjulik on olla kogu aeg rutiinis. Esineja andis lihtsaid soovitusi, nagu püüdke nööpe kinni panna vasaku käega (vasakukäelised paremaga) või pange kell teisele käele. Sellised lihtsad asjad seadistavad aju ümber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles