Kaia Iva: Teenistuseta inimene vajab abi

, Riigikogu liige Isamaa ja Res Publica Liit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Iva
Kaia Iva Foto: Elmo Riig / Sakala

«TEEME ÄRA!» talgupäev andis 28 620 inimesele mõnusa tunde kordaläinud ühisest töötegemisest. Talgud tähendavad appitulemist ja ühiseid eesmärke. Eestlased said sellega suurepäraselt hakkama. Sama sisukalt tuleb võimalusi otsida neile, kel igapäevast tööd pole.


Et töökohad säiliksid ja neid tekiks juurde, on riik tegutsenud mitmel suunal. Kõige nähtavam on Euroopa toetusraha kasutamine. Sel aastal on kavas Eesti majanduses käiku lasta ligi 15 miljardit, järgmisel aastal koguni 17 miljardit krooni.

Euroraha kasutamise intensiivsust näitab fakt, et protsentuaalselt on Eesti selles Iirimaa järel teisel kohal. Kui arvestada, et miljardi krooni eest teedeehitust annab tööd umbes 1000 ja tavaehitus 2000 inimesele, on selge, et pingutused õigustavad end igati.

Teine tähtis valdkond on ekspordi toetamiseks loodud meetmed: laenu- ja ekspordigarantiid ning toetused uute turgude leidmiseks. Lisaks ettevõtte alustamise ja kasvatamise toetusraha ning ümber- ja täiendusõppe võimalused.

ENT HOOLIMATA sellest et loodud ja säilitatud on kümneid tuhandeid teenistuskohti, on tööpaikade kadu ikka veel nii suur, et töötuse protsent kahaneb vaid pisitasa. Järgmiseks aastaks saab prognoosida selle vähenemist ainult paari protsendi võrra.

Seepärast on vaja kasutada kõiki võimalusi, mis aitavad neid, kes on pikaks ajaks töötuks jäänud.

Töötukassa pakutud lahendused vajavad harjumist ja pole veel piisavalt rakendust leidnud. Arvan, et just omavalitsustel on siin täita tähtis roll.

1. MAI talgupäeval leiti mitmel pool, et paikkonnas oleks vaja korrastada mõni mahajäetud hoone või teha haljastustöid. Miks mitte kasutada nendeks väga vajalikeks, kuid seni edasi lükatud toimetusteks neid, kel pole juba kaua olnud püsivat teenistust?

Lihtsamate tööde puhul sobib tööharjutuse teenus, mille kestus saab olla kuni kolm kuud. Osalejale makstakse väikest stipendiumi ning vajaduse korral ka sõidutoetust.

Tööoskuste omandamiseks on võimalik kuni neli kuud kasutada tööpraktika teenust. Sel ajal makstakse samuti stipendiumi ja sõidutoetust.

Oluline on, et mõlemal puhul säilivad kõik teised töötule ettenähtud võimalused.
Et sõidutoetuse ja stipendiumi maksmine sellisel kujul algas alles eelmisel sügisel, siis pole selle võimaluse kasutamine veel juurdunud.

ERALDI MEEDE on ajutine tasuline töö ehk avalik töö. Selles osaleja saab kasutada ka teisi töötukassa teenuseid ja vaatamata sellele et töö eest makstakse palka, säilib ka töötutoetus. Palk tuleb maksta tööandjal ning vähemalt miinimumtunnitasu järgi.

Sellist tööd on võimalik teha kuni 50 tundi nädalas. Seda saab aga pakkuda vaid omavalitsus, mittetulundusühing või sihtasutus.
Ettevõtjate huvi on pälvinud palgatoetus.

Kuni pool palka tasub töötukassa, kui võetakse tööle isik, kes on töötu olnud üle kuue kuu. Kuni 24-aastaste puhul kehtib kolme kuu määr.

Kuigi selle toetuse aktiivsemad kasutajad on eraettevõtjad, saab seda maksta ka omavalitsuse asutusse tööle võetud inimestele.

TAHAN kummutada levinud eksiarvamuse. Nimelt ei lõpe töötu staatus pärast toetuste maksmise kuni 270-päevalist perioodi. Samuti pole töötuks registreerimiseks vajalik eelnev töötamine.

Kui inimene nõustub täitma kokkulepitud tööotsimiskava ja on valmis sobiva tööpakkumise vastu võtma, säilib ka tema töötu staatus koos võimalusega kasutada töötukassa pakutavaid teenuseid.

Pean eriti oluliseks seda, et riik tasub töötuna arvel olevate isikute eest ravikindlustusmaksu. Seega on registreeritud töötutele tagatud sama arstiabivõimalus kui töötavatele inimestele. Et nimetatud seadusemuudatus jõustus  alles aasta tagasi, tasub seda võimalust teadvustada eelkõige pikaajalistele töötutele.

PAIGUTI ON takistuseks peetud töötukassas vastuvõtul käimist. Ka siin on püüeldud paindlikkuse poole. Mitu omavalitsust teeb töötukassaga head koostööd ning pakub inimeste vastuvõtuks ruume lähemal. Kokkuleppel on võimalik asju korraldada telefoni teel.

Töötukassaga koos saab probleeme leevendada, kui suudame talgutele omasel hoolival moel lahendusi otsida ning oma võimalused ära kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles