Allkiri paberil annab kindluse

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööleping. Foto on illustratiivne.
Tööleping. Foto on illustratiivne. Foto: Арво Меэкс

Tööl käimine on tuttav suuremale osale täiskasvanutest. Ometi on paljude inimeste teadmised oma õigustest ja kohustustest töösuhtes äärmiselt ahtad. See loob soodsa pinnase konfliktideks.

Tööinspektsioonilt palutakse igal aastal ligi 3000 korral abi töövaidluse lahendamiseks. Sellekohastest avaldustest iga teise on ajendanud töötasu või lõpparve maksmata jätmine. Iga kümnenda avalduse esitab aga tööandja, kes leiab, et inimene on lahkunud töölt enne etteteatamistähtaja möödumist või põhjustanud oma tegevusega varalise kahju. Tööinspektsiooni spetsialistide tähelepaneku kohaselt võib mõlema kaebuse taga täheldada just töötaja vähest teadlikkust oma õigustest ja kohustustest.

Paljude töötasuga seotud vaidluste põhjustajaks on valedele lepingulistele alustele rajatud suhted ehk kogemata või meelega on töölepingu asemel sõlmitud töö tegijaga hoopis vähem sotsiaalseid garantiisid pakkuv töövõtu- või käsundusleping. Sellega lükkavad tööandjad ebaõiglaselt kõik kohustused töötegija rahakotile, vähendades ise tööjõukulusid. Töötajate vähene teadlikkus oma lepingulistest õigustest, aga ka kohustustest teeb sellise kuritarvituse pahatihti väga lihtsalt teostatavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles