Viljandi gümnaasiumi uus hoone praguneb

Madis Järvekülg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pragusid on näha koolimaja uue osa teisel korrusel mõlemal pool koridori seinas.
Pragusid on näha koolimaja uue osa teisel korrusel mõlemal pool koridori seinas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sel suvel valminud Viljandi gümnaasiumi hoone teise korruse seintesse on tekkinud praod. Hoone omaniku, ehitaja ja koolijuhi hinnangul on tegemist tavapärase nähtusega.

Seinapragudele juhtis tähelepanu Viljandi gümnaasiumi ajaleht InterNos.

Gümnaasiumi direktor Ülle Luisk ütles, et seintesse tekkinud praod on vajumisjäljed ja need ilmnesid paari kuu jooksul pärast maja valmimist. Kohati on praod mitme meetri pikkused ja neid võib näha hoone mõlemas tiivas. «Ta peabki ühtlaselt vajuma, siis lõpuks kõik õigesti paika lähebki,» rääkis Luisk.

Hoone omaniku, aktsiaseltsi Riigi Kinnisvara kommunikatsioonijuht Madis Idnurm sõnas, et uue hoone puhul on säärased praod täiesti normaalsed.

«Kui hoone on käiku antud, toimub materjalide lõplik kuivamine ning seinad tõmbavad pragusid sisse. Juba ehituse ajal on teatud kohtadesse ette nähtud deformatsioonivuugid, kuhu pragu võiks tulla. Lisaks kuivamisele toimub esimestel aastatel ka vajumine. Garantiiperioodi lõpuks on need protsessid lõppenud ning siis käiakse kõik praod koos ehitajaga üle ning tema teeb need korda,» rääkis Idnurm.

Hoone ehitaja Aivo Pedak aktsiaseltsist Oma Ehitaja selgitas, et kui hoone saavutab oma mikrokliima, tekivad juuspraod. «Nende suunamiseks on projektis ette nähtud küll vuugid, aga mõne koha peal ju ette ei aima, kuhu pragu võiks tulla. Need võivad tekkida iga ava juurde, mis on konstruktsiooni jäetud,» kõneles Pedak.

Tema sõnul ei ole tellijalt tulnud infot, et praod kedagi häiriksid. Pedak lubas sel nädalal gümnaasiumist läbi käia ja seinad üle vaadata.

«Ülejärgmisel suvel parandatakse need praod lõplikult ära,» kinnitas Ülle Luisk. Kui praod väga suureks lähevad, tehakse tema kinnitust mööda iluravi. «Maja vajub esimesed kaks-kolm aastat ja sellepärast on vaja enne kolm korda mõelda, kas seda iluravi ikka on vaja,» lisas direktor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles