Minihansa lendas prügikasti

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnapea Ando Kiviberg ei välista, et kunagi saab Minihansa park Viljandis ikkagi teoks. Esialgu külitab suurejooneliselt alanud projekt prügikastis.
Linnapea Ando Kiviberg ei välista, et kunagi saab Minihansa park Viljandis ikkagi teoks. Esialgu külitab suurejooneliselt alanud projekt prügikastis. Foto: Marko Saarm / Sakala (montaaž)

Esmaspäeval esimese istungi pidanud Viljandi uus linnavalitsus ütles lahti oma eelkäija hellitatud lootusest panna Valuoja orgu püsti Minihansa teemapark.

Originaalist 25 korda väiksemaid hansalinnade tunnusehitisi koondava Minihansa avamisest pidi senise plaani kohaselt kujunema 2015. aastal Viljandis peetavate rahvusvaheliste hansapäevade üks tipphetki. Projekt nägi ette, et miniatuursete hoonete valmistamise ja Viljandisse toomise maksavad kinni linnad ise, kuid pargi väljaehitamiseks ning edaspidiseks ülalpidamiseks leiab raha siinne linnavalitsus.

Kuigi Viljandi juhid ärgitasid partnereid suvel Saksamaal Herfordis korraldatud pidulikul vastuvõtul rajatise sünnile õlga alla panema ning ametnikud läkitasid kõigisse linnadesse mitu sellekohast kirjalikku üleskutset, söandasid positiivse vastuse anda vaid üksikud linnad. Seejuures on eriti markantne, et kaasatulijate seas polnud isegi kõiki Eesti hansalinnu.

Näpuga ei näita

Üks esimesi kirju, mille vastne linnapea Ando Kiviberg uues ametis sel nädalal vastu pidi võtma, laekus tänapäeval Venemaale kuuluvast Kaliningradist, omaaegsest Königsbergist ning selleski peitus Minihansast kõrvalejäämise teade. Arvestades tõsiasja, et 181 hansalinnast oli selleks ajaks jah-sõna öelnud vaid 11, oli selline sõnum etteaimatav.

Linnapea ei soostunud arutlema selle üle, keda võiks pidada vastutavaks selle eest, et suurejooneliselt alanud ettevõtmine torke saanud õhupalli kombel tühjaks visises.

«Mul pole toimunust piisavalt detailselt ülevaadet, mistõttu ei taha ma kellegi peale näpuga näidata. Aga see on küll selge, et kui kõigist hansaliidu liikmetest on asjast huvitatud vähem kui kümme protsenti, siis 2015. aastaks seda ära ei tee,» põhjendas Kiviberg.

Aseainet ei otsita

Samas ruttas linnapea rõhutama, et igavesti kustunuks ei tasu ideed siiski pidada.

Kui peaks leiduma mõni ärgas linnakodanik, kes tahaks ettevõtmise omal initsiatiivil uuesti üles soojendada ja sellele senisest paremini läbimõeldud sisu välja pakkuda, on linn valmis  ikkagi jõudumööda kaasa aitama. Ühtlasi avaldas meer veendumust, et Viljandil õnnestub tagasilöögist hoolimata rahvusvaheliste hansapäevade külalistele pakkuda elamusteküllast programmi ka Minihansata.

Alles läinud nädala algul Viljandit väisanud hansaliikumise liidritega neil teemadel kõnelnud eelmine linnapea Loit Kivistik kuulis Minihansale kriipsu pealetõmbamisest eile Sakalalt. Üllatavaks ta seda siiski ei pidanud, sest nüüdse linnapea selja taga olevast meeskonnast olevat skeptilisi noote kostnud varemgi.

Kivistiku meelest sai toredale mõttele saatuslikuks eeskätt Viljandi väiksus. Just selle tõttu ei pidanud suurte võlgadega maadlevad Saksa linnad tarvilikuks siia investeerida. «Nad lihtsalt ei näinud, et Viljandisse panustamine võiks neile mingit kasu anda. Kui sama asja oleks tahetud teha näiteks Lübeckisse, oleks pilt ilmselt hoopis teine,» arutles ta.

ARVAMUSED

ANDO KIVIBERG,
linnapea

Otsusel oli kaks peamist põhjust. Esiteks oli ilmne, et idee jätab hansalinnad külmaks ja Viljandil üksi ei ole selle tegemiseks raha. Teiseks polnud piisavalt hästi läbi mõeldud, mis Minihansa pargis hakkab toimuma pärast seda, kui see on valmis ehitatud.

LOIT KIVISTIK,
endine linnapea

Selline otsus oli üsna ettearvatav, sest Isamaa ja Res Publica Liidu kohalikus ladvikus võis sellekohast rahulolematust juba varemgi aimata. Teisalt on tõsi, et jaatavalt vastanud linnu polnud ülearu palju. See, kas neid oleks saanud veel kuidagi juurde kaubelda, on juba puhas spekulatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles