Veeprogramm läheb edasi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Esmaspäevast kuulutatakse Viljandimaal avatuks toetusprogramm, mis võimaldab parandada joogivee kättesaadavust hõredalt asustatud piirkondades.


Tänavu on riik programmile andnud 800 000 krooni. Et mullu jäi maakonnas riigi toetusest kasutamata ligikaudu 400 000 krooni, on kogu selleaastane finantseering ligi 1,2 miljonit krooni.

Kolmandat aastat kestvast hajaasustuse veeprogrammist toetatakse puur- ja salvkaevude ehitamist ja puhastamist, kaevudest joogiveetorustiku ehitamist ja rekonstrueerimist ning alates sellest aastast ka kaevumajade ehitamist. Samuti toetatakse kaevudesse vee pumpamiseks ja puhastamiseks vajalike tehniliste seadmete ja tarvikute muretsemist.

Programmi Viljandimaa koordinaator, Viljandi maavalitsuse planeeringutalituse peaspetsialist Anne Karjus ütles, et möödunud aastal maakonnas esitatud 111 taotlusest rahastasid riik ja omavalitsused ligikaudu kolme miljoni krooni eest 75 projekti.

Kõige enam taotlusi, 26, esitati Suure-Jaani vallas, järgnesid Halliste 24 ja Viiratsi 14 taotlusega.

«Aasta-aastalt on toetussummad vähenenud, ehkki riigil oleks võimalik veeprogrammi endiselt anda kuni kaks miljonit krooni aastas,» ütles Anne Karjus. «Juba eelmisel aastal tekkis probleem, et vallad ja ka taotlejad ei suutnud 2008. aastaga võrreldes samas mahus oma summat tagada.»

Rahastamise põhimõtte järgi annab riik ühe kolmandiku projekti maksumusest, teise kolmandiku rahastab omavalitsus ja kolmanda taotleja ise.

Kahe aasta jooksul toetust saanud 169 projektist on praeguseks ellu viidud 74 ning kasusaanud elanikke on 336. Kaheksa toetuse saajat on sellest loobunud. Ühe majapidamise kohta ette nähtud maksimaalne toetussumma, mille annavad riik ja omavalitsus, on 100 000 krooni.

Taotlused peavad olema esitatud asukohajärgsele vallavalitsusele  9. juuniks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles