Kalvi Kõva: Siga ei ela suure linna supermarketis

Kalvi Kõva
, riigikogu liige (Sotsiaaldemokraatlik Erakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalvi Kõva
Kalvi Kõva Foto: Postimees/Scanpix

KAS LINN saaks hakkama maaeluta? Loomulikult on see võimatu. Leib laual, maavillane labak käes, kasehalg kaminas, rõõsk piim kannus ja suvepuhkus Haanjamaal — kõik see on otseselt seotud maaelu ja põllupidamisega.


Linnainimesele on need täisväärtusliku elu osad, maainimesele tähendavad aga elulaadi. Käsitöö, põllumajandus, maaturism ja metsandus on üksteist täiendavad ja toetavad valdkonnad, mistõttu ühe kukkumine viib langusesse ka teised.

Õnneks on Eesti inimesed leidnud viimastel aastatel üles kodumaa kaunid kohad. Ausse on tõusnud maavillased kampsunid. Oleme õppinud lugu pidama metsast ja hakanud puitu kasutama vastutustundlikult.

Samas kuuleme ikka ja jälle jutte Maarjamaale sisseveetavast odavast toidukaubast. Põllumehed on oma kaupa pakkudes tihti silmitsi tõsiasjaga, et nende vaevaga toodetut põlatakse hinnavõrdluses Poola ja Leedu või ka Soome ja Saksamaa toodanguga kalliks. Nii peavadki raske töö tegijad müüma kaupa alla omahinna.

Siiski lüüakse selg sirgeks ja minnakse uuesti külvama, lootes, et ehk läheb homme paremini. Nõnda aastast aastasse.

MIKS MEIE talumees siis ei suuda naaberriikide põllumeestega konkureerida? Vastus on lihtne: põhja pool annavad naabritele konkurentsieelise peaaegu kolm korda suuremad riiklikud toetused, lõuna pool aga paranevad iga kilomeetriga kliimaolud. Nii ongi Eesti põllumees silmitsi üliraskete konkurentsitingimustega.

Mis saab siis, kui maainimese ramm katkeb? Kes toob leiva lauale siis, kui Leedus on ikaldus ja Soomes toetused langenud? Eestlane peab olema võimeline ise oma rahva ära toitma. Me saame kõik anda panuse selle nimel, et nii kodumaise toidu osa kui laiemalt maaelu roll kasvaksid.

Hiljutine Rimi kaupluseketi lihasaaga näitas kujukalt, et paljud meie inimesed oskavad olla põllumeestega solidaarsed. Rimi otsus oma poodides enam värsket Eesti sea- ja loomaliha mitte müüa tekitas rahva seas õigustatud meelepaha. Osa tarbijaid asus lausa Rimi kauplusi boikoteerima. Ja Rimi tõigi eestimaise kraami lettidele tagasi.

Oma rahva äratoitmise eesmärk on suunatud tulevikku. Teistest maadest toidu sissevedu muutub kütusehindade kallinemise tõttu järjest kulukamaks.
Linnainimese sügavkülmas ja maainimese soolatünnis olgu ikka Maarjamaal kasvatatud sea pekk!
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles