Vigane mõõteriist paisutas elektriarve sajakordseks

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki tühjalt seisvas talus oli kuu elektritarbimine vaid kuus kilovatt-tundi, sai Tallinnas asuv elektrimüüja arvestilt info, et arve tuleb esitada 802 kilovatt-tunni eest. Seega küsiti majaomanikult 113,90 eurot.
Ehkki tühjalt seisvas talus oli kuu elektritarbimine vaid kuus kilovatt-tundi, sai Tallinnas asuv elektrimüüja arvestilt info, et arve tuleb esitada 802 kilovatt-tunni eest. Seega küsiti majaomanikult 113,90 eurot. Foto: Sakala

Abja vallas tühjalt seisva hoone omanik sai novembris ootamatu elektriarve, milles temalt nõuti ligi 114 eurot, ehkki õige summa olnuks 1 euro. Vea oli tekitanud kuu aega tagasi majale pandud kaugloetav arvesti.

«Tegemist oli arvesti lugemisveaga. Arve tühistatakse,» kinnitas reedel Elektrilevi kommunikatsioonijuht Kaarel Kutti.

Viga sai selgeks neljapäeval, kui mõni tund pärast ajakirjaniku pärimist jõudis meistrimees talu juurde arvestit kontrollima.

Enne seda oli majaomanik Enn Kinnas üritanud omal käel juhtunusse selgust saada, kuid Eesti Energia klienditeenindusest oli tal soovitatud vaid maja üle vaadata ning veenduda, et külmik või mõni teine elektriseade pole hoones tööle jäänud.

Tarbimine polnud võimalik

Majaomaniku selgitusel pole see võimalik, sest hoonest on tema äraolekul elekter välja võetud. Hoone seinale kinnitatud arvesti näitas veel neljapäeval, et tarbitud on kuus kilovatt-tundi, samal ajal oli Tallinnast saadetud arvele kirjutatud tarbimiseks 802 kilovatt-tundi.

«Käin majas aeg-ajalt ning siis olen ka elektrit kasutanud, aga seda on tõepoolest olnud väga vähe,» selgitas Enn Kinnas.

Müstiliselt suure arve saanud majaomanik pöördus pühapäeval küsimusega Eesti Energia poole ning sai vastuse kaks päeva hiljem. Pärast soovitust majapidamine üle kontrollida lõppes vastus tõdemusega, et arvesti rike pole välistatud ning sellisel juhul peaks Eesti Energia esindaja selle üle vaatama.

Kümme vigast arvestit

Enn Kinnas teatas kohe, et tal on majas peakaitse välja lülitatud ja mingit tarbimist olla ei saa, kuid Eesti Energialt vastust ei tulnud. Seejärel pöördus Kinnas Sakala poole, et hoiatada teisi kaugloetava arvestiga majaomanikke, et nood kindlasti arveid kontrolliksid.

Neli tundi pärast seda, kui Sakala oli esitanud Elektrilevile juhtunu kohta päringu, sai Kinnas kõne, et meistrimees jõuab kohe talu juurde arvestit kontrollima. Üsna kiirelt sai elektrikule selgeks, et suure arve viga peitub arvestis.

«Jah, tõepoolest. Konkreetse tarbijani jõudsime kiiremini tänu sellele, et teie (ajakirjanik – toimetus) meie poole pöördusite,» tunnistas Elektrilevi kommunikatsioonijuht. «Aga tekkinud probleem oli meile juba varem teada.»

Elektrilevi teatel on kõnealune arvesti üks kümnest, millel tekkis andmeedastuse viga. Uurimise käigus selgus, et eelmisel kuul paigaldati Eestis vähemalt kümme arvestit, millel läksid omanikud segamini. Seega sai Enn Kinnas arve, mille oleks pidanud saama see inimene, kelle hoonele pandi kaugloetav arvesti vahetult enne teda.

«Saime veale küll kiirelt jälile ja oleme selle tänaseks parandanud, kuid paraku said enne vea korrigeerimist need kümmekond klienti arve juba kätte,» nentis Kaarel Kutti Elektrilevi paigaldab aasta lõpuks 147 000 uut arvestit. Igal nädalal saab Eestis kaugloetava arvesti 4000 klienti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles