Juhtkiri: Vesi peale!

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Nädalavahetusel osales «Teeme ära!» talgupäevadel 28 620 vabatahtlikku, neist 1223 toimetas Viljandimaa hüvanguks. Kolmandat aastat aset leidnud üldrahvalik ettevõtmine on olnud parim näide eestimaalaste entusiasmist ja usust paremasse homsesse.


Et ettevõtmise idee seisneb ühistes eesmärkides ja koostöös, mõjub omamoodi saatuse irooniana Viljandis aset leidnud juhtum, kui linnamajandusamet lasi nii piltlikult öeldes kui otses mõttes talgulistele vee peale.



Reedel kogunes teatrirahva eestvõttel Ugala tiigi põhja koristama 43 inimest. Suur oli nende hämming, kui tiik hakkas ootamatult veega täituma, nii et peagi tuli talgulistel mudas mütata. Üllatuseks oli seda enam põhjust, et teatrirahvas oli linnavalitsusega sõlminud kokkuleppe, mille järgi pidi vesi tiiki tagasi lastama alles siis, kui talgud on peetud ja kõik kunstkäed, kruusid, kaotatud sokid ja pesu ning taara kokku korjatud.



Linnamajandusameti juhataja Priit Vihuri väitis, et kuna linna teada oli talgulistel plaanis töötada üksnes kallastel, hakati tiiki täitma juba samal päeval.



Kõnealust kokkulepet polnud paberile pandud, sest selliste vabatahtlikult teoks saavate ja pigem rahvapeo mõõtu ettevõtmiste puhul tekitab bürokraatia võõristust. Nii on tagantjärele raske kinni võtta, kus teineteisest mööda räägiti.



Muidugimõista ei tasu linnamajandusametit kahtlustada pahatahtlikkuses, sest omad põhjused üliagaruseks olid neilgi. Nimelt peab tiigi kaunis veepind juba veidi enam kui kuu aja pärast peegeldama samas aset leidvat «Tulemuusika» ilutulestikku. Et lumerikka talve järel tiik kiiresti täitub, ei osanud linnamajandusameti inimesed ehk pisut lühinägelikult ette näha.



Nii sai laupäeval Ugala teatri juures kokku hulk head tahet ja mitu ilusat eesmärki, mis omavahel kahjuks põrkusid. Talgulised võtsid vahejuhtumit õnneks huumoriga. Ettevõtmine vett vedama ei läinud ning viljandlased võivad olla kindlad, et tiigi sileda pealispinna all on nüüd puhtam põhi. Kõige tähtsam on silmale nähtamatu, aga tuleb välja, et mõnikord ka kõrvale kuulmatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles