Mees pääses õues varingust

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kase tänav 16 elava Kaldi Käosaare maja küljest murdis tuul tüki seina ja heitis hoovi.
Kase tänav 16 elava Kaldi Käosaare maja küljest murdis tuul tüki seina ja heitis hoovi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui tuulest räsitud kasvuhoonet korrastama läinud mees astunuks õue viis minutit hiljem, saanuks ta pihta maja küljest murduva seinaga.

Juhus tahtis teisiti ja Viljandis Kase tänav 16 elav Kaldi Käosaar pääses  ehmatusega, sest toimetas mõni meeter eemal kasvuhoones. Vähemalt nelja ruutmeetri jagu kivimüüri prantsatas vastu vana kaevu ning kivid lendasid hoovile laiali.

Samamoodi murdis tugev tuul tüki eenduvat välisseina naabermajal. Õnneks sealgi keegi viga ei saanud.

Kaldi abikaasa Svetlana Käosaar rääkis, et tema oli parasjagu toas olnud, kui kuulis väljast mehe valju röögatust ja tugevat pauku. «Seisin hetke kui soolasammas ja jooksin siis õue,» jutustas ta. «Kallistasin meest – lihtsalt selle eest, et ta oli elus.»

Pererahva sõnul oli kasvuhoonelt klaase lendama hakanud enne kella seitset hommikul, sein varises kokku kella poole üheksa paiku ja naabermaja oma kümmekond minutit hiljem.

Pererahvas hindas, et maja sisemus kannatada ei saanud, küll aga on auk pööninguseinas. Nagu nad lisasid, polnud äsjased õnnetused tänaval esmakordsed: ühe naabermaja eenduv sein oli tugeva tuule mõjul murdunud aastaid tagasi.

Maksimarketi juures vigastas tugev tuul eile hommikul vähemalt kolme maja katust. Välise vaatluse järel sai enim räsida Edela tänav 17 kahekorruseline elumaja. Päästjad piirasid maja juures ajutiselt liiklust.

Teisel korrusel elav Ene Masik rääkis, et hommikul, kui ta lapse lasteaeda viis, oli tuul küll vali, aga see ei tundunud nii kohutav, et võiks kahju teha.

«Tormi ees kartust küll ei olnud,» lausus ta. «Tulin koju tagasi ja jõudsin natuke toimetada, kui järsku kostis valju mürinat ning maja isegi värises.»

Masik ruttas õue ja nägi, et tuul on plekist katuse keerdu ajanud. See juhtus kella poole üheksa paiku. Kohale kutsutud päästjate sõnul selgus, et viga on saanud ka korsten. Õues seisnud batuut oli naaberaeda lennanud.

Maksimarketi vastas, Põhja puiestee 2 asuva viiekorruselise elumaja katuse nurgast rebis tuul mõne ruutmeetri jagu eterniiti. Põhja puiestee 2c eramu jäi poolenisti katuseplekist ilma.

Ajutiselt oli eile hommikul liikluseks suletud Paala tee: maja number 15 õuest oli tuule toel plehku pannud batuut ja maandunud mitukümmend meetrit eemal sõiduteel. Üks veidi eemal seisev elektripost oli tee poole kaldu vajunud.

Reinu tee 12 viiekorruselise elumaja katuselt rebis tuul lahti ruberoidkatet ühes katuseäärse pleki, kivide ja antenniga. Osa sellest lendas alla ning vigastas kolme sõiduautot ja majaseina, jupp ruberoidi jäi katuseservale rippu.

Viiendal korrusel elav naine, kes oma nime avaldada ei soovinud, hindas, et kuigi tuul puhus tugevalt, ei osanud ta sellist laastamistööd karta. Maruhoog puhkes enne kella üheksat: järsku kostis tugev pauk ning õues hakkas autoalarm tööle. Ta lisas, et pere oli ostnud viis aastat vana sõiduki paar kuud tagasi ning see oli ilma kaskokindlustuseta.

Pärna ja Tamme tänava ristmikul murdus vana tamm elektriliinile ning vajus Tamme tänav 1 elumaja aeda. Majaperemees Kalmar Pukk näitas, et viga saanud aiapost takistas puul häda tegemast sealsamas seisvale autole. Temagi hinnangul juhtus õnnetus üsna ootamatult, sest hommikul puhunud tuulel ei paistnud selleks teoks jõudu olevat. Puu murdus enne kella kaheksat.

Eile öösel ja hommikul möllanud maru käes sai Viljandis vigastada veel mitme maja katus.

Ingeri hostelil lõhkus langenud puu aknaklaasi. Murdunud puud ja oksad tegid pahandust ka mujal, sealhulgas kalmistutel. Männimäel seljatas tuul bussiootepaviljoni ning lõi mitmel pool pikali aedu ja liiklusmärke.

Viljandi haigla teatel ei pöördunud sinna ükski inimene, kes oleks tormituule tehtud kahju tõttu viga saanud.

Tuule kiirus

Viljandi ilmajaam mõõtis maksimaalseks puhanguks 23,7 meetrit sekundis eile kella 7 ja 8 vahel.

• Mujal Eestis registreeris tugevaima tuulepuhangu Vilsandi ilmajaam: 33,2 meetrit sekundis kella 6 ja 7 vahel.

Allikas: keskkonnaagentuuri ilmavaatluste osakond

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles