Vana aja telefonside kooleb lähiaastail

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanad kettaga lauatelefonid näivad tänapäeval rariteetsed, kuigi osa neist on endiselt argikasutuses. Nii ka see Viljandis digivõrgus töötav mudel, mis on kokku pandud 1982. aastal Poolamaal. Hääbuvas analoogvõrgus oskavad samuti toimetada klahvidega aparaadid.
Vanad kettaga lauatelefonid näivad tänapäeval rariteetsed, kuigi osa neist on endiselt argikasutuses. Nii ka see Viljandis digivõrgus töötav mudel, mis on kokku pandud 1982. aastal Poolamaal. Hääbuvas analoogvõrgus oskavad samuti toimetada klahvidega aparaadid. Foto: Marko Saarm / Sakala

Minevikust pärit analoogtelefonsidet kasutab seniajani Eestis tuhandeid majapidamisi, kuid mõne aasta pärast võib see saada ajalooks.

Enne digitaaltehnoloogia pealetungi pakkus Eestis telefonsidet üksnes Eesti Telefon. Selle järglane Elion on järele uurinud, et analoogtelefonside kuldaeg valitses kakskümmend aastat tagasi. Nimelt töötas Eesti Telefoni võrgus 1993. aastal 204 800 analoogtelefoninumbrit.

Esimesed digitaaltelefonid tulid kasutusele aga juba Nõukogude aja lõpul, kui 1988. aastal anti Tallinnas Lasnamäel käiku digitaalne telefonijaam. Selle maht oli 10 000 numbrit. Esimene praegusele standardile vastav digijaam ehitati neli aastat hiljem, samuti Tallinna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles