Volikogu koolide otsus mõjutab esimesena Valuoja õpilasi

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püsti tõstetud käed andsid Valuoja kooli võimlas rohelise tee Viljandi koolide muutumisele, mis kahe aasta pärast peaks tegelikkuseks saama.
Püsti tõstetud käed andsid Valuoja kooli võimlas rohelise tee Viljandi koolide muutumisele, mis kahe aasta pärast peaks tegelikkuseks saama. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi volikogu otsus muuta paari aasta pärast kogu linna koolivõrku annab endast esimesena tunda Valuoja kooli lastele, kes suure tõenäosusega õpivad viimast kuud senistes klassides.


Pärast volikogu kolmapäevast otsust asub linnavalitsus kiirelt tööle, et juba järgmisel nädalal sõlmida kokkulepe haridusministeeriumiga Valuoja põhikooli hoonesse uue gümnaasiumi loomiseks. Seejärel allkirjastab linnapea lepingu, millega koolihoone müüakse seitsme miljoni krooni eest Riigi Kinnisvara aktsiaseltsile (RKAS).



Kui maja on omanikku vahetanud, sõltub juba RKAS-i plaanidest, millal algab renoveerimine. Viljandi linnapea Kalle Jents ei välistanud võimalust, et septembris hakkavad Valuoja kooli õpilased käima Paalalinnas Kaare koolis.



«Praeguse kava kohaselt ei alusta Valuoja kooli õpilased järgmist õppeaastat oma majas,» sõnas Jents. Samas ei ole kava päris kindel ning Valuoja põhikooli direktor Matti Orav palus  volikogu istungil võimalust vanas koolihoones jätkata.



Jentsi hinnangul ei alga Valuoja kooli ümberehitus septembris. «Siis kestab tõenäoliselt projekteerimine ja ehituseks läheb jaanuaris või veebruaris,» sõnas ta. Volikogu ees esinedes lausus linnapea, et tähtis on selgeks teha, kas kolida on mõistlikum suvevaheajal või võiks seda teha näiteks aastavahetusel.



Enne veel, kui Valuoja kooli õpilased ja õpetajad hakkavad oma õppevahendeid uude hoonesse viima, alustab linnavalitsus aga koolivõrgu muutmiseks vajalike lepete sõlmimist ja konkursside korraldamist.



Järgmisel nädalal annavad haridusminister Tõnis Lukas ja linnapea Kalle Jents allkirjad koostööleppele ning paari nädala jooksul peaks minister välja kuulutama uue gümnaasiumi asutamise.



Hiljemalt 20. juuniks kuulutatakse välja konkurss riigigümnaasiumi direktori leidmiseks ning 20. augustiks peaks koolijuht ametis olema. Esimesed paar aastat töötab direktor seega ilma kollektiivi ja reaalselt tegutseva koolita.



Viljandi volikogu liikmed arutasid Valuoja kooli saalis peetud istungi eel ja vaheajal kuluaarides ka seda, kellest võiks saada uue kooli juht, ning mitmel korral mainiti Tallinnas asuva Gustav Adolfi gümnaasiumi direktorit ja Karksi volikogu esimeest Hendrik Agurit.



«Agurist on räägitud, aga me ei tea veel sedagi, kas ta kandideerib,» lausus Kalle Jents. Tema sõnul tuleb direktori koha täitmiseks igal juhul konkurss.


Hendrik Agur vastas küsimusele, kas ta kavatseb kohale kandideerida: «Elame, näeme!»



Praeguste Viljandi gümnaasiumide juhid võivad tulevikku vaadata üsna julgelt, sest nende uus töökoht peaks olema kindel, juhul kui nad seda soovivad. Nimelt on linnavalitsusel plaanis jätta 2012. aastal tekkivate põhikoolide direktoriteks needsamad inimesed, kes praegu juhivad Viljandi gümnaasiume.



«Näeme nende inimeste jätkamist ja uut konkurssi ei kavanda,» sõnas Jents.



Uute põhikoolide loomine lükkub 2012. aasta keskpaika, sest veel jaanipäeval peavad praegused koolid välja andma gümnaasiumi lõputunnistused. Volikogu opositsiooni nimel esinenud Jaak Allik leidis, et ka 2012. aasta sügisel peaks sel ajal gümnaasiumi viimasesse klassi minejatel jääma võimalus, et nad saavad lõpetada selle kooli, kuhu nad tänavu kevadel astuvad.



Kalle Jentsi lubaduse kohaselt võib selline võimalus isegi tekkida. «Selle otsuse, kas kaheteistkümnenda klassi õpilased hakkavad 2012. aasta septembris õppima uues koolis või jätkavad vanas, teeme koos õpilastega,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles