Istikumüüja ootab aiapidaja palgapäeva

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillar Nassari meele teeb mõruks asjaolu, et kuigi valik on suur ja hinnad ülisoodsad, leidub ostjaid vähe.
Hillar Nassari meele teeb mõruks asjaolu, et kuigi valik on suur ja hinnad ülisoodsad, leidub ostjaid vähe. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi enamik istikupakkujaid on hindu läinud kevadega võrreldes viiendiku võrra kärpinud, on müük esialgu kasin.


Päidre puukooli juht Hillar Nassar ütles, et on hindu langetanud 20—25 protsenti.

«Mureli- ja ploomiistikust võtsin aasta tagasi 250 krooni, nüüd küsin 180—200 krooni,» rääkis ta. Potiõunapuu ja kirsi kahe- või kolmeaastase istiku annab müüja ära 175 krooniga.

Hillar Nassari teada on teisedki pakkujad hindu langetanud. «Hädaga tuleb odavalt müüa, sest maksud on vaja maksta, aga isegi selle hinnaga pole erilist ostmist,» rääkis ta ning tõi näiteks, et kolme tunniga, mis ta laupäeval Viljandi turul kaupa pakkumas oli, osteti vaid kaks taime. «Ei aidanud ilus ilm ega varem «Sakalas» ilmunud kuulutus,» nentis ta.

Polli aiandusuuringute keskuses müügiga tegelev Kalju Lõivukene tunnistas, et kuigi hindu on tublisti langetatud, on ostuhuvi varasematest aastatest väiksem. «Küllap mõjutab masu,» lausus ta. Eriti vähe tuntakse tema sõnutsi huvi õunapuude vastu.

Eesti suurima istikukasvataja Juhani puukooli omanik, aktsiaseltsi Plantex projektijuht Tiit Juhani kurtis samuti kasina müügi üle. Ta tõdes, et tarbetaimi siiski ostetakse, aga ilutaimede vastu on huvi nadi.

Nii Tiit Juhani kui Hillar Nassar arvasid, et üheks madala ostuhuvi põhjuseks võib olla külm kevad, ja avaldasid lootust, et ilmade soojenedes müük hoogustub.

«Tegelikult viljapuude ja marjapõõsaste istikud kevadist pakast ei pelga,» selgitas Nassar. «Ehk elavdab müüki ka see, et kuu algul saabuvad palgapäevad.»

Juhani rääkis, et tema puukoolis mullusega võrreldes hindu langetatud pole, küll aga korraldatakse varasemast rohkem sooduskampaaniaid, kärpides viljapuude hindu umbes 20 protsenti. Ka suuremate koguste ostjatele tehakse üsna suuri allahindlusi.

Vändra lähistel Saare-Tõrvaaugu aiandis istikuid kasvatav Harri Poom tunnistas, et müük on mullusest kasinam. «Tavakohaselt annan hooaja algul kauba kümme protsenti soodsamalt,» lisas ta. «Kõige suurem huvi on õunapuu perepuude vastu. Sorditi on eelistatud «Kasperi» õunapuu, «Ave» ploom ja «Pepi» pirn.»

Erinevalt teistest kasvatajatest lausus Pollis asuva Seedri puukooli juht Elmar Zimmer, et tema istikumüük on väga hästi alanud. Eriti palju on temalt kaupa ostnud edasimüüjad, kes tänavu lepivad väiksema kasumiga.

«Tarbetaimedel on väga hea minek, ainult ilutaimi ei osteta enam nii suurel hulgal nagu mullu ja tunamullu,» rääkis Zimmer. «Arvan, et majanduslangus on koduaednikke hoopis aktiveerinud. Paljud kaevasid eelmisel aastal oma muru üles ning panid peedid ja kapsad asemele.»
Zimmer rääkis, et loodab ka tänavu osa toodangust pakkuda Soome ja Venemaale. «Mõne suurema istikupartii olen saanud sinna müüa,» lausus ta. «Nagu mu seltskond siin ütleb: Putinile läheb ka natuke.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles