Eesti parimaks toiduaineks valiti seekord must seemneleib

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Toiduainetööstuse liidu korraldatud võistluse «Eesti parim toiduaine 2010» võitis aktsiaseltsi Fazer Eesti must seemneleib.


Tiitli Eesti parim toit tervisele 2010 said Tervise kohupiimakreemid Ricotta, mida toodab osaühing Põltsamaa Meierei Juustutööstus. Parimaks mittealkohoolseks joogiks tunnistati aktsiaseltsi Põltsamaa Felix õunamahl Premium ning parimaks alkohoolseks joogiks aktsiaseltsi Liviko viin Viru Valge.


Tähtis, et oleks Eestis toodetud


Eesti toiduainetööstuse liidu juhataja Sirje Potisepa sõnul oli Fazeri leivale võidu andmine hindamiskomisjoni ühine otsus.


Neile, kes imestavad, kuidas sai Eesti parimaks toiduaineks Soome päritolu firma toode, selgitas ta, et võistlusel võivad kandideerida kõik tooted, mida valmistatakse Eestis. «Tähtis on, et toote oleksid valmistanud Eesti inimesed eestlaste maitse järgi. Ettevõtete omanike alusel me tootekonkurssi korraldama hakata ei kavatse.»


Potisepp lisas, et võõromanikele kuuluvad ettevõtted on reinvesteerinud oma kasumi suures osas ettevõttesse ning nad viivad oma teadmiste, oskuste ja kogemustega edasi kogu Eesti toiduainete sektorit.


Uued tooted on tervislikumad


Sirje Potisepa ütlemist mööda näitab kuueteistkümnendat korda toimunud tootevõistlus seda, et vaatamata keerulisele turuolukorrale, kus müüb suuresti soodus hind, on tootjad jätkanud investeerimist tootearendusse.


«Uued tooted on tervislikumad, maitsvamad ja funktsionaalsemad, et rahuldada teadlike tarbijate ootusi,» rääkis ta.


«Eesti parima toiduaine» konkursile laekunud tooteid hindas komisjon, kuhu kuulusid spetsiaalse koolituse läbinud toitumisteadlased, riigiametnikud, toiduajakirjanikud ja kaubandusettevõtete esindajad. Võistlusele esitati 112 toodet 27 ettevõttelt. Mullu olid samad näitajad 78 ja 28.


«Kui lisada siia veel kümmekond piirkondlikule võistlusele esitatud toodet, teeb see üsna soliidse arvu,» nentis Potisepp.


Hindamiskomisjoni esimees professor Raivo Vokk on rõhutanud, et sel aastal osales võistlusel väga palju lisaaineteta tooteid. Sirje Potisepa sõnul näitab see, et toiduainetööstused liiguvad tervislikkuse suunas. «Paljudes lihatoodetes on loobutud maitsetugevdajast naatrium­glutamaadist ehk E621-st,» tõi ta näiteks.


Väikeettevõtted endiselt tagasihoidlikud


Tavapäraselt valiti võistlusel ka «Eesti parim toiduaine piirkonna väikeettevõttelt». Selle tiitli pälvis osaühingu Nopri Talu Meierei Talukohupiim koorega.


Kümne piirkondliku toote seast tuli teiseks Kõlleste Kommimeistrite osaühingu Meetahvel ja kolmandaks Pajumäe talu hapukoorelaadne piimatoode Mahe Miksiko.


Paraku pidi Sirje Potisepp tõdema, et kolmandat aastat korraldatud piirkondlikust võistlusest võtavad väikeettevõtted osa väga tagasihoidlikult. «Ometi on suust suhu liikuv reklaam odavaim ja kergeim viis toodet kindlale sihtgrupile esitleda. Uudis heast ja maitsvast tootest levib kulutulena.»


Potisepp tõstis esile Pajumäe talu. «Selle eestvedaja on tubli eesti põllumees, kes saab väga hästi aru turul toimivatest müügireeglitest ja kasutab ära iga võimalust oma kaupu tarbijatele tutvustada.»


Tutvustada ja innustada


Võistluse «Eesti parim toiduaine» eesmärk on tutvustada tarbijatele ja kaubandusettevõtetele uusi toiduaineid ja nende tootjaid ning innustada toiduainetööstust tootearendusele. Tänu sellele jõuavad turule kaubad, mis on kvaliteetsed ja konkurentsivõimelised nii meil kui mujal ning mis aitavad kaasa tasakaalustatud toitumisharjumuste kujunemisele.


Toiduliit korraldab konkurssi koostöös Tallinna tehnikaülikooli toiduainete instituudiga.


Autasu anti parimatele tootjatele kätte neljandat korda aset leidnud toiduainetööstuse aastakonverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles