Pühad paigad püüti pildile

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Neljapäeval kell 16 avatakse Viljandi pärimusmuusika aidas Maavalla koja kokku pandud looduslike pühapaikade pildinäitus.


Näitusel «Maavalla looduslikud pühapaigad» on välja pandud üle 30 foto, mis koos allkirjadega tutvustavad hiisi ja teisi ajaloolisi looduslikke pühapaiku, nende kohta käivat pärimust, seal täidetavaid tavasid ja pühapaikade hoidmisega seotud muresid. Piltidele lisatud selgitused jagavad teavet pühapaikade tähendusest, seisukorrast ja nendega seotud ajaloolistest tavadest.



Avamise puhul peab aida kaminasaalis loengu Tartu ülikooli looduslike pühapaikade keskuse juhataja Ahto Kaasik.



Hiied, pühad kivid, allikad, ristipuud ja teised ajaloolised looduslikud pühapaigad on korraga maarahva vaimse ja asise kultuuri hoidjad. Nendega on kõige vahetumalt seotud meie rahvuslik eneseteadvus ja juured.



Pärimuseuurija Mall Hiiemäe sõnul on hiied otseselt seotud eestlaste kodutundega.



Tänapäeva eestlased ei tea hiitest ja nendega seotud tavadest siiski kuigi palju. Fotonäitus hajutab teadmatust ja avab põgusalt akna pühapaikade tundmisele.



Eksponeeritavad fotod on teinud Auli Kütt, Ahto Kaasik ja Ahto Raudoja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles