Käsitöötunnis valmib triibuline kaltsuvaip

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kildu põhikooli kaheksanda klassi neiud Karolyn Taigla (vasakult), Elina Torim ja Angela Linder peavad kangastelgedega
töötamist lõbusaks tegevuseks.
Kildu põhikooli kaheksanda klassi neiud Karolyn Taigla (vasakult), Elina Torim ja Angela Linder peavad kangastelgedega töötamist lõbusaks tegevuseks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kildu põhikooli õpilased on kevadistes käsitöötundides lõiganud riideribasid ja lõksutanud kangastelgi, mille külade ühenduse liikmed on kunagises postkontoris üles pannud.


Kaheksanda klassi neiud Elina Torim ja Angela Linder, kes reedel asjalikult ühtede kangaspuude taga tegutsesid, rääkisid, et neile meeldib see tegevus väga. «Võiksime siin isegi rohkem käia,» leidsid neiud.



Nende käe all valmis parajasti hoopis kolmanda tüdruku Karolyn Taigla vaip, millesse mõlemad omalt poolt ühe triibu kudusid.



«Panen selle kodus maha,» selgitas Karolyn, kes oli meetripikkuse vaibajupi kallal töötanud juba kaks tööõpetuse tundi. «Kindlasti teen tulevikus veel mõne kaltsuvaiba,» lubas ta.



Kildu põhikooli direktori Enn Siimeri sõnul suleti kohalik postkontor aasta tagasi. «Andsime kõnealuse ruumi siis külaseltsi hallata. Vastutasuks saavad meie õpilased siin tööõpetuse tundide ajal harjutamas käia,» kõneles ta.



Mittetulundusühingu Kildu Külade Ühendus juhatuse liikme Merle Rangi sõnul on õpilaste kaasamisel palju kaugem eesmärk kui lihtsalt käsitööoskust õpetada: kangakudumisega püütakse kogu külaelu erksamaks muuta.



«Kildu küla eripära on see, et asume üsna Viljandi lähedal ja paljud käivad siit linna tööle,» selgitas Merle Rang. «Sellistes kohtades hinnatakse oma aega ning inimesed tulevad kokku vaid konkreetseteks üritusteks, näiteks külapeoks või talguteks. Niisama juttu ajamas meil ei käida.»



Seepärast leidsidki külade ühenduse eestvedajad, et külaelu edendamiseks peab inimestele tegevust pakkuma.



«Lõime Vastemõisa rahvamaja juurde käsitööringi ja saime inimestelt annetuseks kolmed kangasteljed,» kõneles Rang. «Et huvilised saaksid neid kasutada ja koos käia, panime need üles Kildu kooli käest saadud ruumi.»



Kõigepealt otsustas ühendus kaasta tegevusse lapsed. «Tahame jõuda selleni, et praeguste õpilaste hulgast kasvaksid välja inimesed, kes leiaksid külatoa vajaliku olevat ning oskaksid kangastelgedega töötada,» selgitas Merle Rang.



Et katta külatoa kütte- ja elektrikulud ning muretseda materjali, on Merle Rang kirjutanud projekti ning saanud kohaliku omaalgatuse programmist ja Suure-Jaani vallalt veidi toetust.



Lisaks suurematele õpilastele on kõnealusesse projekti haaratud ka lasteaia- ja algklassilapsed.



«Lasime suurematel õpilastel teha puidust kangakudumisraamid, mille peal said väiksemad lapsed teha pisikesi kaltsuvaipu,» selgitas Rang. «Alates teisest klassist on aga kõik õpilased käinud siin neljapäeviti ja reedeti kangastelgedega töötamise algteadmisi saamas.»



Materjali leidus kohapeal ning lapsed tõid seda ka kaasa. Ribadeks on lõigatud kõik vanad rõivad, mis kodudest on leitud. Õpilasi juhendab jõudumööda projektijuht ise.



Merle Rang plaanib asjast huvitatud õpilastega kangakudumist jätkata ka suvel. Siis võidakse kasutusele võtta juba villased materjalid, mis nõuavad rohkem püsivust ja hoolikust.



«Tüdrukuid, kes tahavad seda teha, on siin küll,» kinnitas ta.



Projektijuht lisas, et tasapisi hakkavad külatoa tegevuse vastu huvi tundma ka läheduses elavad naised.



Enn Siimeri sõnul on kaugemas tulevikus koolil ja ühendusel plaanis kasutusele võtta lagunenud ait, mis seisab õppeasutuse kõrval. «Kool on ju Kildu külade keskel ainuke koht, kus koos käia. Ait nõuab muidugi kõvasti raha, kuid loodame, et selle rekonstrueerimine osutub võimalikuks,» lausus direktor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles