Linn võttis räämas monumendi maha

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monument oli püstitatud 1960. aastal 1905. aasta sündmuste äramärkimiseks ning oli oma tähendusväärtuse kaotanud ja trööstitus seisus.
Monument oli püstitatud 1960. aastal 1905. aasta sündmuste äramärkimiseks ning oli oma tähendusväärtuse kaotanud ja trööstitus seisus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi linnavalitsus otsustas likvideerida Viljandi järve kaldal Huntaugu mäe jalamil paikneva lagunenud betoonist monumendi, mis oli sinna püstitatud 1960. aastal 1905. aasta sündmuste äramärkimiseks ja oli oma tähendusväärtuse kaotanud.


Enne küsis linnavalitsuse arhitektuuri- ja planeerimisamet lammutamise asjus muinsuskaitseameti ja Viljandi muuseumi spetsialistide arvamust ja seisukohta.

Muinsuskaitseameti peainspektorite osakonna juhataja kohusetäitja Ilme Mäesalu märkis linnavalitsusele saadetud kirjas, et muinsuskaitseametil ei ole vastuväiteid Viljandi vanalinna muinsuskaitsealal Huntaugu mäe jalamil paikneva obeliski lammutamise osas. Obelisk on lagunenud ja seetõttu kaotanud oma esteetilise väärtuse. Samuti on sellelt kaduma läinud reljeef. Seega ei kanna obelisk endaga enam ka tähendusväärtust.

Viljandi muuseumi direktori Jaak Pihlaku sõnul on obelisk, täpsemini obeliski vare, oma väärtuse kaotanud. Tegemist on monumendiga, mis püstitati nõukogude ajal täiendava tähisena juba kahele olemasolevale mälestuskivile, mis paigaldati enne Teist maailmasõda ja millel on selgitavad tekstid. Et mainitud mälestuskivid on alles, pole monumendi säilitamiseks vajadust ja linnavalitsuse otsus ebaesteetiliseks muutunud monumendi vare lammutada on õigustatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles