Rahvamajad saavad nädala lõpul pealinnas kokku

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure-Jaani muusikafestival täidab suvel väikelinnas terve nädala, meelitades sinna kuulajaid kogu Eestist ja kaugemaltki.
Suure-Jaani muusikafestival täidab suvel väikelinnas terve nädala, meelitades sinna kuulajaid kogu Eestist ja kaugemaltki. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Reedel ja laupäeval korraldavad Eesti rahvamajade ühing ning rahvakultuuri arendus- ja koolituskeskus Tallinnas Salme kultuurikeskuses esimese üleriigilise rahvamajade messi, millel osalevad 15 maakonda ja kaks linna.


Rahvamajade ühingu Viljandimaa esindaja Malle Allese rääkis, et maakond läheb pealinna tutvustama rahvamajade ettevõtmisi ja nende pakutavaid teenuseid. Samuti loodetakse tihendada omavahelisi suhteid, luua uusi kontakte ja elavdada pikemas perspektiivis paikkondade kultuurielu.



Rahvamajade mõiste alla kuuluvad kõikvõimalikud kultuuriasutused külamajadest kultuurikeskusteni ning need saavad kogukonna keskustena oma tegevusega vajalikud olla eri huvirühmadele.



«Meie boksi tõmbenumber on armas Hää Äraolemise Koht, kuhu igaüks võib sisse astuda ning ennast mõnusalt tunda,» rääkis Malle Allese sellest, mida Viljandimaa esindus messil pakub. «Boksi on kujundanud kultuuriakadeemia tudeng Kaido Torn, kellele see on esimene nii suur töö.»



Hää Äraolemise Kohas saab Monika Hindi käe all teha näputööd, kuulata Julius Vilumetsa lõõtspillilugusid, mekkida omaküpsetatud leiba ja muidugi tutvuda lähemalt Viljandimaa kultuurimaastikuga.



«Jagame mitmesugust teavet rahvamajades toimuva kohta ning tutvustame maakonnas korraldatavaid suurüritusi, nagu Sakala mängud, Viljandi hansapäevad, Suure-Jaani muusikafestival, Viljandi folk, Mulgi tantsu- ja laulupidu ning mitu teist laiemat huvi pakkuvat ettevõtmist,» loetles Allese.



«See on meil esimene mess ja me püüame seal esineda nii hästi, kui oskame,» lausus Malle Allese. «Samas on see meile hea kogemuste kogumise koht. Tahame inimestele teada anda, et rahvamajad on avatud ja kuuluvad täie õigusega oma piirkonna kaardile, olgu siis hariduse, seltsielu või turismi valdkonnas.»



Reedel on mess avatud kella 11—18. Kogu päeva võib osa saada maakondi tutvustavatest kavadest. Viljandimaa veerandtunnine etteaste algab kell 15 ning siis astuvad püünele Tureli rühma tantsijad, torupillimängija Ants Tomp ning Julius Vilumets oma lahutamatu lõõtspilliga.



Kell 12 peetakse kultuurikeskuse suures saalis foorum teemal «Rahvakultuur ja loomemajandus», mis lõpeb mõttevahetusega.



Kell 19 algab galakontsert, millel Viljandimaalt osaleb tantsurühm Vabajalg. Kontserdi lavastaja on Teet Kask. Pärast seda on simman, millel tantsuks mängib tosin ansamblit kogu Eestist.



Ka laupäeval tutvustavad maakonnad seda, mida neil huviväärset on. Mess lõpeb kell 14.30.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles