Tiik saab iluravi

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile nägi tiik tulevase tammi poolt vaadates välja selline.
Eile nägi tiik tulevase tammi poolt vaadates välja selline. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viiratsi vallas käib sügisest saadik Uusna tiigi uuendamine, veesilm saab puhtam ja sügavam.


Mittetulundusühingu Uusna Haridusselts liige Osvald Tikko ütles, et tiik oli suures osas kinni kasvanud ning vettki jäi seal aina vähemaks.



«Ei oska täpselt öelda, aga arvan, et sügavust oli vaid meetri või poolteise jagu,» lausus ta. «Uuendatud tiigi sügavus võib keskel küündida kolme meetrini.



See tähendab ühtlasi, et tiik on varasemast avaram. Seda, kui palju veetaset täpselt tõstame, vaatame hiljem.»



Uusna Haridusselts küsis töö tegemiseks toetust Võrtsjärve sihtasutuse kaudu euroliidu LEADER-i programmist ning saigi soovitud summa, ligi 100 000 krooni.


«Mul on hea meel tänada meie seltsi esinaist Kadri Vollmanni ja kogu Uusna küla rahvast ühise ettevõtmise eest,» märkis Tikko.



Osaühing Avust eemaldas veesilma ühest otsast tammi ning veeseis alanes tiigis töö tegemiseks piisavalt madalaks.



Avusti juhatuse liige Hasso Arnim ütles, et sügisel alustati muda väljatõstmist, kuid siis tuli talv järsu külmaga peale ning töö seiskus. See jätkus märtsis, kui ilm taas lubas.



«Muda ladestamiseks kaevasime eemale vana lauda asupaika augu, millest saab hiljem väike dekoratiivne küngas, lastele talvel ehk liumägi,» rääkis Arnim. «Loodetavasti lähima kuu aja jooksul viime sinna viimased mudalaarid. Kui palju muda kokku saab, ei oska täpselt öelda.»



Seejärel ootab ees tammipoolse kalda kindlustamine maakividega, välja vahetatakse truup ning paigaldatakse uus tamm. Töö lõpeb haljastuse korrastamisega.



«Tiigi kaldal langetati üksikud ohtlikult vanad puud, kuid see ei kuulunud tiigitööde hulka,» lisas Arnim.



Nii nagu hindas töö tegija, arvas ka Uusna haridusseltsi liige Osvald Tikko, et loodetavasti saavad kõik vajalikud tööd jaanipäevaks valmis.



«Omal ajal Uusna mõisniku rajatud veesilm jääb endiselt ilutiigiks,» lisas ta. «Kes tahab, võib muidugi ka ujuda, aga ala selleks me ette ei valmista. Kalu sisse ei too, aga kui kellelgi on selline soov, siis miks mitte.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles