Ramsi peksja läks viimaks vangi

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Kolme aasta eest ettevaatamatusest surma põhjustamises süüdi mõistetud, kuid tingimisi karistusega pääsenud noor mees peab karistuse ikkagi ära kandma, sest pole suutnud vägivallast hoiduda.


Praegu 22-aastane Ivar Sarap on üks neist viiest Ramsi poisist, kes 2003. aasta augustis 45-aastase Mardi oma kodukülas vähimagi põhjuseta surnuks peksid. Seejuures oli just Sarap see, kes ohvrile kahe jalaga rindkerele hüppas.



Oma kuriteo varjamiseks lohistasid noorukid tol hetkel veel elusa mehe tänavalt pooleli oleva maja keldrisse surema ja matsid ta metsa.



Ehkki politseinikud jõudsid tapjatele kiiresti jälile, vältas vahepeal riigikohtusse jõudnud protsess peaaegu neli aastat. Viimaks, 2007. aasta juunis, otsustas Viljandi maakohus nõustuda prokurör Marja-Liina Talimaa taotlusega ja karistas kõiki osalisi viie- või kuueaastase tingimisi vangistusega.



Karistust määrates pidas kohus vajalikuks arvestada asjaolu, et teo toimepanemisest oli möödunud kolm aastat ja üheksa kuud, mille jooksul olid süüdimõistetud saanud täisealiseks ja hindasid oma tegu teistmoodi.



«Selle aja vältel on vaid ühel poistest ette tulnud seaduserikkumine ja kõik nad töötavad praegu,» ütles Talimaa toona «Sakalale». «Hilisemate rikkumiste puudumine annab põhjust eeldada, et tegemist oli juhusliku episoodiga nende elus, nooruse rumaluse ja kambavaimuga.»



Ainukese seaduserikkumise, mida prokurör mainis, oli korda saatnud Sarap, kes 2006. aasta oktoobris lõi Pärsti vallas üht meest rusikaga näkku. Tema kuriteokaaslased on suutnud ka pärast kohtuotsust puhtana püsida.



Ivar Sarap oleks Ramsil toime pandud julma veretöö eest määratud vangistusest samuti peaaegu pääsenud, sest kolmeaastane katseaeg sai läbi mullu juunis. Paraku pani ta kolm kuud enne seda toime uue kuriteo.



17. märtsi õhtul ja öösel tungis ta koos kaaslastega kahel korral ühte korterisse, kus lõi magavale mehele jalaga näkku, purustas kirvega muusikakeskuse ja tekitas lõhkumisega 6550 krooni kahju. Kolm päeva hiljem varastas Sarap Paistu töökojast 10 000 krooni maksnud krossimootorratta ja 2000 krooni väärt akulaadija.



Nende kuritegude eest mõistis kohus Sarapile kokkuvõttes kahekuulise karistuse, kuid lisaks tuleb tal ära kanda surma põhjustamise eest määratud karistus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles