Õunapuu ei raatsi viljadest loobuda

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastaaegade vaheldumist omal moel tõlgendav õunapuu asub Valuoja puiestee 15-a maja kõrval. Selliseid, kevade kohta tavatu olemisega õunapuid leidub mõnel pool mujalgi.
Aastaaegade vaheldumist omal moel tõlgendav õunapuu asub Valuoja puiestee 15-a maja kõrval. Selliseid, kevade kohta tavatu olemisega õunapuid leidub mõnel pool mujalgi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandis ühe korrusmaja kõrval kasvav õunapuu oli talv läbi viljadest lookas ning need ehivad puud praegu, aprilliski.


Veel detsembris tundusid õunad pringid ja värsked. Nüüd on need juba roostekarva ja mädanenud, aga suurem osa neist ripub endiselt visalt okste küljes.



Kui Eesti maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuse vanemteadur Toivo Univer jõulukuul lookas õunapuust kuulis, nimetas ta seda erakordseks juhtumiks, kuid lisas, et küll õunad sula ja külma vaheldumisega puult langevad.



Nüüd ütles Toivo Univer, et kõigele vaatamata veel aprilliski vilju endale hoidev õunapuu on ebatavaline nähtus.



«Mullu suvel oli õunasaak väga hea, puud andsid kogu oma jõu viljade jaoks,» rääkis ta. «Õnnetuseks ei jõutud õunu igal pool enne külmi puudelt korjata. Öökülmad tabasid puid, kui need olid täiesti rohelises rüüs.»



Nõnda tekkis Univeri sõnul häire puude talveks valmistumisel: ära jäi nii-öelda karastumise protsess, mis kaasneb lehtede kolletumise, langemise ning õhutemperatuuri vaheldumisega pluss- ja miinuspoolel.



«Puud on nüüd stressis,» tõdes vanemteadur. «Kui võrrelda inimesega, siis võiks öelda, et puud on pidevalt kerges palavikus.»



Praegu Polli aiandis viljapuid lõigates on Toivo Univeri jutu järgi ilmnenud, et erinevalt varasematest aastatest pole õunapuul talvise pakase tõttu pruunistunud mitte aastased, vaid jämedad, tüvest algavad oksad.



«Ka see viitab asjaolule, et puud ei jõudnud end talveks normaalselt ette valmistada. Puud on tõbised,» lausus ta.



Univer märkis, et kui kevad ei hakka vinduma, vaid ilm pöörab soojaks, kosuvad ka puud ning sügisene saak ei jää tulemata. Iselugu on kõnealuse, kevadeni vilju küljes hoidva õunapuuga.



«Absoluutselt kindlalt ei saa küll väita, aga tõenäoliselt on selle õitsemine tänavu kehv ja õied viljastuvad halvasti,» lisas teadlane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles