Juhtkiri: Unistada ju võib

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinu.
Vastsündinu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kahe viimase aasta jooksul on olnud harva põhjust headest uudistest rääkida. Vahel näivad meie vaatevälja piiravad hädaoru nõlvad nii kõrged, et tekib kiusatus käega lüüa ja ülesronimisest loobuda. Kui me aga leiame seal juhtumisi kasvamas mõne lillekese, muutub see tähendusrikkaks märgiks elu võimalikkusest.


Umbes samasugune pisike ja juhuslik on teade sellest, et märtsis sündis Viljandimaal 59 last. Seda on paarkümmend rohkem kui paljude kuude jooksul keskmiselt.



Meenub rahvalik jutt, mis kõneleb sellest, kuidas ühes Soome polaarjoonetaguses kolkakülas hakkas ootamatult sagedasti lapsi sündima. Kui selle põhjust välja selgitama asuti, jõuti asjaoluni, et üheksa kuud tagasi oli külas olnud mitmepäevane elektrikatkestus. Sama loo teise variandi järgi oli toona avatud uus rongiliin ning vedurivile hakkas öösel külarahvast äratama.


Viljandi kandis võib ootamatut sündide arvu kasvu pidada naljatledes mulluse folgi viljaks, ent tegelikkuses vaevalt et üldine peomeeleolu või melu eest toahämarusse pagemine kuidagi meie rahvaarvu mõjutas.



Statistika näitab, et selliseid hüppeid tuleb paar korda aastas ikka ette ning kahjuks ei ole need suutnud meie püsivalt negatiivset iivet kuigi palju mõjutada. Samamoodi juhtub aastasse ka paar kuud, mil näitajad on nii kehvad, et kui samasugune kahanemine jätkuks, rõõmustaksime peagi pelgalt teise inimese jalajälje üle.



Kindlasti ei saa viidata sündide arvu suurenemisele ka praegu päevakorral oleva koolireformi kontekstis. Statistika järgi peaks senise koolivõrgu säilitamiseks tulema Viljandimaal aastate kaupa ja kuust kuusse lapsi ilmale pisut enamgi, kui sündis märtsis.



Kõigi kahtluste kiuste, mis kõnealust teadet läbi väga roosade prillide vaadata ei lase, on tegu siiski positiivse uudisega. Võib olla kevadiselt kergemeelne ning loota, et ehk nii jääbki, sest mõnikord on ajutised asjad väga kestvad. Ajaloos on ju varemgi ette tulnud, et mõnda erandit peetakse mööduvaks nähtuseks, mille mõjukusse keegi ei usu, ent siis on see püsima jäänud ja määranud rahvahulkade saatuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles