Ettevõtja taastab Mustla siluetti

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Osaühingu Kastan omanik Alar Karu hakkas Mustlas oma firmale kuuluva eripärase arhitektuuriga maja taastama.

Posti tänav 27 maja sihvakal nurgatornil, mille kuplil seisev tuulelipp kannab maja valmimisaasta numbrit 1926, on Karu arvates Mustla siluetis oluline osa. "Praegu on plaanis eelkõige maja ja torni päästmine," ütles Karu. Huviliste tarvis torni vähemalt esialgu ei avata.

Torni muudab eripäraseks see, et ta on ida poole viltu. "Praegu käibki arutelu, kas jättagi see kaldu või õigeks ajada," rääkis Alar Karu. "Restaureerimise seisukohalt on mõlemad variandid õiged."

Omanik näitas huvitava detailina ka katusetalast nõksuga mööda ehitatud korstnat.

Esialgu saab torn uued aknad ning taastatakse ka karniis. Tööde käigus püütakse võimalikult palju omal ajal ehitatust säilitada ja uue lisamisel jäljendada vanade meistrite kätetööd. Ehitist aitab renoveerida töömees Rünno Veevo.

Kastani omanik ostis maja Viljandi Tarbijate Ühistu käest. "Eesti ajal oli siin majas Ühispank ja juuksur, kuid maja omanik jäi lõbusate eluviiside tõttu pangale võlgu ja pidi maja võlgade katteks ära andma. Nõukogude ajal läks maja tarbijate ühistule," valgustas omanik maja ajalugu.

Alar Karu meenutas rahuloluga hiljuti Olustveres korraldatud kultuurikeskkonna püsiväärtuste säilitamise konverentsi, kus oli kuulnud palju huvitavat ja õpetlikku.

"Inimesed peaksid vana maja korrastades mõtlema, kas nad taastavad seda või hoopis muudavad uueks. Näiteks ei sobi puumajale kuidagi plastaknad," selgitas ettevõtja. "Paljud meie majad võivad räpakatena tunduda, aga neid endistena taastades säilitame vana ehituskultuuri ning meelitame turiste neid vaatama."

Posti tänava maja tornist avaneb Mustla ümbrusele kaunis vaade, kuid Tünni Kõrtsis rippuvate vanade panoraamide järgi on see avaram olnud. Nimelt on puud aegade jooksul nii kõrgeks kasvanud, et varjavad vaadet alevikule.

Jüri E. Kukk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles