PÄEVA INTERVJUU: Kunstnik Anu Raud: Meri ei pidanud midagi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile ametist lahkunud president Lennart Meri autasustas 1998. aastal kunstnik Anu Rauda riigile ja rahvale osutatud teenete eest Valgetähe kolmanda klassi ordeniga. Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni 50. aastapäeval andis Lennart Meri just koos Anu Rauaga organisatsiooni peasekretärile kätte Eesti Vabariigi kingituse, Kihnu körtidest kokku seatud "Emapuu". Anu Raud ja ta õpilased on kudunud auhinnavaipu ka presidendi välja kuulutatud kauneima kooli võistluse võitjaile.

Anu Raud, millised mälestused Lennart Merist tunduvad teile tagantjärele kõige eredamad?

"Mina arvan, et kõik loovad inimesed nautisid seda, et meil oli kirjanikust president. Lisaks tema väga karismaatilisele, targale ja krutskimehelikule olemisele võis imetleda Meri eesti keelt. Iga ta sõna oli kui nektar. Meie keele edenemise ja ilusaks hoidmise nimel tegi see mees küll väga palju head. Meri oli rahvuslik mees ja rahvusvaheline mees."

Olete talle ka väga hea isiklik tuttav.

"Jah, ta hindas mind. Aga esimesena pidas ta lugu mu emast Valda Rauast, temast kui oma kolleegist. Me oleme presidendilt ka alati isikliku jõulukaardi saanud.

1995. aastal käis Lennart Meri Kääriku talus ja Heimtali muuseumis ning nüüd ma mõtlen, et küll oleks tore, kui ta uuesti tuleks. Tookord ei olnud muuseumil ei katust ega põrandaid ja majaseen vohas, aga sellegipooolest oli ta siin kaua. Kui ma lõpuks ütlesin talle, et oi, nüüd peame küll minema, siis vaatas ta mulle otsa ja küsis: "Kes saab mulle öelda, et ma pean?". Ning passis siin veel pool tundi ja jäi igale poole veel rohkem hiljaks."

Kas te tunnete isiklikult ka uut presidendipaari?

"Jah muidugi! Nad on mul siin mõlemad Heimtali laadal käinud. Ingridiga olen palju aega koos Kihnu saarel veetnud. Mõtlengi, et meil seisab ees huvitav aeg. Lennart Meri lõi avaakordi, et Eestit maailmale näidata. Praegune presidendipaar on hea aga koduste asjadega tegelemiseks. Usun, et nüüd saavad kokku turvalisem maaelu ja edenev rahvuskultuur."

Aime Jõgi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles