Kohus vabastas Ülo Voitka vanglast

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu Maakohus vabastas eile varguste ja röövide eest süüdi mõistetud Ülo Voitka, kes oli jõudnud ära kanda poole oma kahe aasta ja kaheksa kuu pikkusest karistusajast.

«Kohus otsustas Voitka vahi alt vabastada, sest Pärnu vangla oli teinud sellekohase ettepaneku ja ka prokurör polnud vastu,» teatas istungit juhtinud Pärnu Maakohtu kohtunik Igor Pütsep.

Siiski ei pääse Voitka vabadusse enne tuleva nädala reedet, mil lõpeb protestide esitamise tähtaeg.

«Kümne päeva jooksul pärast määruse jõustumist on võimalik esitada erikaebus või protest,» selgitas Pütsep. «Et see tähtaeg saab täis järgmise nädala pühapäeval, vabastatakse Voitka tõenäoliselt juba sellele eelneval reedel.»

Pütsepa arvates ei ole tõenäoline, et prokurör määruse vastu protestib, sest ta oli juba vabastamisega nõus.

Prokurör Anne Sillaots kinnitas, et ei kavatse ennetähtaegset vabastamist mingil juhul vaidlustada.

Kohtuniku sõnul tuli otsus kergelt, kuid avalikkuse tähelepanu ei mõjutanud seda mingil moel. «Ta pidas ennast vanglas eeskujulikult üleval ja tema läbisaamine kaasvangidega oli väga hea,» põhjendas Pütsep Voitka vabastamist.

Ülo Voitka advokaat Toomas Alp ei osanud öelda, kuidas tema klient ennast pärast vabastamisotsust tunneb.

«Meil oli vangla administratsiooniga kokkulepe, et kuna tavaliselt ennetähtaegse vabastamise juures kinnipeetava advokaati ei viibi, ei hakka me ka Voitkale erandit tegema,» selgitas Alp.

Advokaat lisas, et oli siiski aidanud Voitkal kohtuks valmistuda, selgitades, kuidas kohtu esitatavatele küsimustele vastata.

«Tavaliselt küsitakse, kas kinnipeetav usub, et ta on võimeline vabaduses hakkama saama,» tõi Alp näite. «Kui kinnipeetav sellele vastab, et ei tea, siis võidakse ta selgusele jõudmiseni vanglasse tagasi saata.»

Advokaat lisas, et avalikkuse tähelepanu võis Voitka elu eeluurimisvanglas kergemaks muuta, kuid pärast kohtuotsuse jõustumist sel enam tähtsust ei olnud.

Pärnu vangla direktori asetäitja Jaan Lubergi arvates on Voitka meedia tähelepanust tüdinud.

«Juba neli ajakirjanikku on tahtnud teda täna intervjueerida, aga ta on kõigile ära öelnud,» ütles Luberg eile.

Advokaat Toomas Albi teada peaks Voitka hakkama vanglast vabanedes elama Valgamaal Tõrvas oma ema juures. Elukoha järgi on ta siis Valga Maakohtu kriminaalhooldusametniku Vaike Kiitsaku järelevalve all.

Advokaadi sõnul hakkab Ülo Voitka esialgu tööle iseendast ja oma vennast Aivarist vändatava filmi konsultandina, ent kui kauaks talle seda tööd jätkub, pole veel teada.

Vennad Ülo ja Aivar Voitka varjasid ennast metsas võimude eest 14 aastat, kuni politsei nad mullu 29. veebruaril Viljandimaal Viiratsi lähedal talumajas vahistas.

Juunis kuulutas kohtupsühhiaatriline ekspertiis Aivar Voitka süüdimatuks ning kuni esmaspäevani viibis ta Tallinna Psühhiaatriahaiglas. Esmaspäeval toodi Aivar Voitka Jämejala Psühhiaatriahaigla sundraviosakonda.

14. juunil keeldus president Lennart Meri Ülo Voitkale armu andmast, põhjendades seda sellega, et Voitka hingel on 11 kuritegu ja tema pärast on kannatanud paljud inimesed.

ARVAMUS

Epp Alatalu,

presidendi pressinõunik

Tehes otsuse keelduda Ülo Voitkale armuandmisest, oli president täiesti teadlik, et Pärnu vangla on teinud ettepaneku Voitka ennetähtaegseks vabastamiseks.

Hans Väre


Pärast tabamist mullu veebruaris kaamerate piiramisrõngasse sattunud Ülo Voitka hakkab vanglast vabanedes leiba teenima kaamera taga, konsulteerides endast ja vennast vändatava filmi võtteid.

ELMO RIIGI foto

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles