Lootsikumeister Jaan Rahumaa sai mälestustahvli

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kohalikud elanikud ja Soomaa arendajad kinnitasid jaanilaupäeval Tipu külas haabjameister Jaan Rahumaa sünnikodule mälestustahvli.

Tänavuse jaanipäeva eel oleks Jaan Rahumaa saanud 72-aastaseks. Veel eelmisel aastal oli ta Saarisoo haabjalaagris meister Jüri Lüki kõrval teine peamine meeste juhendaja, kes ka ise valgest haavatüvest künakirvega laaste välja lennutas.

Jaan Rahumaa ütles tol korral, et ta on elu jooksul teinud vähemalt 35 haabjat ja et oma tarkused on ta pärinud poole sajandi tagant Tõramaa paadimeistri Oolepi Aleksi käest.

Paadiehitajad teavad, et esimene töö haabja juures on haavapaku koorimine. Meister Jaan Rahumaa suust pärineb aga väljend, et haavalt koore mahakiskumine on sama raske kui karult naha võtmine.

Saarisoo peremees Aivar Ruukel ütles, sel suvel jäi tal tavapärane haabjate valmistamise laager ära. "Teine meister Jüri Lükk oli haige ja Jaan on ju eelmistest jõuludest saadik manalamees," kahetses ta.

Õnneks jõudis Jaan Rahumaa Saarisool endast nooremaid mehi õpetada viies haabjalaagris, juba 1996. aastast alates.

"Usun, et oma 80-90 meest on ta tarkusi kuulnud, ja need jagatud teadmised ei ole kindlasti mitte liiva pudenenud," lausus Ruukel.

Ruukel lisas, et temalgi on ehk haavatüvest paadi väljatahumine, parraste paksuse mõõtmine, tule ja vee abil laotamine ning sõiduvahendi viimistlemine teoreetiliselt selged, tegelikud oskused vajaksid aga aastaid treenimist.

"Mul on väga hea meel, et Rahumaa Jaan, keda võiks ju ka lihtsaks oskustööliseks pidada, nüüd selle mälestustahvli sai. Haabjate valmistamise kunst on Soomaal üleujutuste ja omapärase looduse kõrval kultuurinähtus, milletaolist kogu maailmas harva ette tuleb," kõneles Ruukel.

Jaan Rahumaa mälestuskivi avamise tseremoonial osalesid Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo, Tipu külavanem Anne Nurk, maavalitsuse arendustöötaja Tõnis Korts, Uue-Vainristi peremees Andres Ehapalu, Väike-Männiku peremees Edu Kuill, Vahelaane peremees Ako Luts, Saarisoo peremees Aivar Ruukel ja teised kanuumatkade organiseerijad, Jaan Rahumaa perekonnaliikmed, sõbrad ja tuttavad ning Soomaa rahvuspargi töötajad.

Aime Jõgi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles