Sinialliku vetevaim oli mehe eest väljas

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy

Margit ja Andres Pihu seitse poega käisid eile, seitsmevennapäeval Siniallikul vett joomas, kuid vetevaim neile rahapada kätte ei andnud.

Asi võis olla muidugi ka kolmeaastases Siim-Sandris, kes koos vendadega vett joomast keeldus, või selles, et seitsmel poisil oli tõepoolest raske ühe nõu kohale ära mahtuda.

Kui järele mõelda, siis võis viga olla hoopis plastmasskausis, sest vaid see oli kõige laiema suuga anum lähedal asuvas Kivi turismitalus. Seitsmele vennale parajamat pada polnud leida isegi mitte muuseumist.

Poisid jõid, kuniks janu jätkus, ja kuigi ema Margit hoolega sinisepõhjalist allikat silmas pidas ja isa Andres vett kaussi vahetpidamata juurde ammutas, jäi igatsetud varandus kerkimata.

Viljandi Muuseumi vanemteadur Heli Grosberg, kes enne ette võtmist poistele kõik seitsme vennaga seotud lood ära jutustas, arvas, et asi võis olla ka legendis. "Sel ajal, kui legendid sündisid, ei osanud inimesed veel kirjutada," rääkis teadur."Jutud ja pärimused liikusid inimeste seas suust suhu. Pole siis mingi ime, kui mööda põlvkondi rännates Siniallikust varanduse kättesaamise õpetusse mõni viga sisse lipsas."

Isa Andres arvas, et ongi hea, et see kuldrahadega vaskkatel, mille poolakad rootslaste eest põgenedes kiiruga ära olid peitnud, seekord üles tõusmata jäi. "Mis siis allikast saaks, kui sellel enam legendi ei ole?" küsis ta.

Pereema Margitil on elus üldiselt õnne jätkunud. Juba see, et ta on viimase kümne aasta jooksul ilmale toonud seitse tervet poisslast, peab olema jumalik õnnistus.

Margit on Bingo lotoga ka 10 000 krooni võitnud. Selle eest osteti perele televiisor. "Kui nüüd allikast varandus kerkiks, ostaks ta poistele arvuti," unistas naine. "Nad viimasel ajal meil muust ei räägigi."

"Kui üle jääks, kulutaks maja remondi peale," lisas Andres.

Kivi turismitalus suvitav hispaanlanna Theresa Pena oli samuti tulnud ettevõtmist uudistama ja jälgis kõike vaimustunult. Ta elab Eestis juba neljandat aastat, õpetab huvilistele hispaania keelt ja tunneb huvi kõige vastu, mis tal eestlasi paremini mõista aitab. Olgu selleks siis paks lumi talvel, valged ööd suvel või rahapaja legend Siniallikul.

"Teil on väga ilus loodus ja nii lahked inimesed," arvas naine ja plaksutas entusiastlikult, kui seitse heledat pead korraga vett jooma kummardusid.

Vanemteadur Heli Grosberg ütles lõpuks, et tema muuseumis töötamise aja jooksul pole keegi Sinialliku legendi kontrollida söandanud. "Viljandimaal on põnevaid saladusi ja kauneid paiku palju," lausus ta. "Neid tuleks meeles pidada ja neist sagedamini välja teha."

Igal juhul ei sadanud seitsmevennapäeval Viljandis tilkagi vihma ja seitse nädalat kuiva ilma on sellega välja teenitud.

LEGEND

Sõja ajal peitnud rootslaste eest põgenevad poolakad Sinialliku allikasse vaskkatlatäie kulda. Katlasangast pistetud läbi pikk palk, mille otsad ulatunud mõlemale poole kaldale. Allika haldjale antud tõotus, et talle ohverdatakse katla kättesaamiseks rüütel koos hobusega.

Et "Sakala" ei leidnud ei meest ega hobust, kes oleks olnud nõus ohverdamises osalema, siis valis ta rahapaja kättesaamiseks odavama tee.

On ju öeldud, et varandus kerkib pinnale ka siis, kui seitse venda korraga allikale tulevad ja seitsmevennapäeval ühest nõust selle vett joovad.

Aime Jõgi


Kuus Viiratsi vallas elava Andres ja Margit Pihu poega kummardusid allikaveega kausi kohale ja jõid nagu jaksasid. Seitsmes, kolmene Siim-Sander streikis ja "õnn" jäi sel aastal vetesügavusest tõusmata.

FOTO: PEETER KÜMMEL

Tagasi üles