Kohus mõistis Johannes Klaassepale tingimisi karistuse

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lääne Maakohus mõistis reedel esimesena Eestis inimsusevastastes kuritegudes süüdi viljandlase Johannes Klaassepa ja määras talle tingimisi vanglakaristuse.

Kohus leidis, et Klaassepa (78) süü on tõendatud kaheksa perekonna ehk 23 inimese väljasaatmises ja kahe perekonna ehk üheksa inimese väljasaatmise katses. Klaassepale määrati kaheksa-aastane vanglakaristuse tingimisi kaheaastase katseajaga.

Kohus võttis otsuse määramisel raskendava asjaoluna arvesse, et kohtualune pani oma teo toime ka laste ja kõrges vanuses isikute suhtes. Vanim väljasaadetu oli toona 83- ja noorim nelja-aastane.

Kergendava asjaoluna arvestati, et Klaassepp oli teo toimepanemise ajal teenistuslikus sõltuvuses.

Kaitsepolitsei esitatud süüdistuse kohaselt osales Eesti NSV julgeolekuministeeriumi Haapsalu operatiivvolinikuna töötanud Klaassepp 1949. aasta märtsis Läänemaal 105 inimese küüditamises: kogus kulakuteks, bandiitideks ja natsionalistideks nimetatud inimeste andmeid, leidis ja näitas kätte nende asukohti ning andis küüditatute materjale eðeloni ülemale.

Aastatel 1967 - 1973 Viljandi RSN Täitevkomitee esimehena töötanud Klaassepp on "Sakalale" väitnud, et kõik temavastased süüdistused on väljamõeldised ega vasta tõele. "Eitan kaitsepolitsei süüdistusi täielikult," on ta kinnitanud.

Oma sõnul töötas Klaassepp pärast sõda mõned aastad KGB-s. "Pärast sõjaväge suunati mind sinna, kuigi algul lubati mulle teist tööd,» selgitas ta. "Mina olin aga välisluure osakonna töötaja ega tegelnud kohalike operatsioonidega."

Valgamaal sündinud Johannes Klaassepp on lõpetanud Tallinna 4. keskkooli ja Nõmme miilitsate erikooli. Pärast operatiivvolinikuks olemist töötas ta miilitsana. Praegu elab Klaassepp Viljandis.

Eestis on inimsusevastastes kuritegudes varem süüdistatud Saaremaa NKVD endist juhti Vassili Riisi ja teist NKVD kõrget ohvitseri Idel Jakobsoni. Mõlemad mehed on praeguseks surnud.

Marko Suurmägi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles