Juhiloa saajate arv kahaneb järjest

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Allikas: «Sakala»

Nii Viljandmaal kui Eestis tervikuna välja antud autojuhilubade arv on viimasel neljal aastal järjest vähenenud.


Eelmisel aastal sai Viljandis juhiloa 3701 inimest ehk 4005 võrra vähem kui 2005. aastal, mil see arv oli viimast korda tõusuteel.



Maanteeameti avalike suhete osakonna peaspetsialist Mari-Jaana Adams ütles, et kõnealustes arvudes kajastuvad nii põhijuhiluba kui ajutine, esmane ja piiratud õigusega luba ning samuti mopeedijuhiluba.



«2005. aasta oli rekordiline juhilubade vahetamise aasta, sest kümme aastat varem ehk 1995. aastal oli täis saanud tähtaeg, mil juhiloa omanikud võisid nõukogudeaegse vahetada Eesti Vabariigi juhiloa vastu. Juhiluba kehtib üldjuhul kümme aastat,» selgitas Adams.



Lääne regionaalse maanteeameti liiklusregistri Viljandi büroo juhataja Lembit Sokk ütles, et juhiloa vahetamises on aastate kaupa olnud tipphetki, lisaks nimetatud aastale ka näiteks 2007. aastal.



«Sellest tulenevalt saab vahetamise intensiivsust prognoosida ka edaspidi,» rääkis ta. «Üldiselt võib täheldada juhtimisõiguse ehk siis juhiloa taotlejate arvu mõningast vähenemist. Sellele avaldavad mõju inimeste lahkumine mujale, eeskätt Tallinna, ning üldine demograafiline olukord nii Viljandi maakonnas kui kogu Eestis.»



Valdav osa ehk 66,6 protsenti lubadest annavad õiguse juhtida üksnes B-kategooria sõidukeid ehk sõiduautosid.



Eesti keskmisega võrreldes on Viljandi paremal tasemel nii teooria- kui sõidueksami sooritamise poolest. Maanteeameti statistika näitab, et Eestis tervikuna õnnestus teooriaeksam mullu 74,2 protsendil juhiloa taotlejatest, sealhulgas Viljandis 82,8 protsendil.



Sõidueksamil põrub rohkem inimesi. Eestis tuli sõitmisega toime 57,7 ja Viljandis 68,8 protsenti.



Maanteeameti eksamiosakonna juhataja Toivo Kangur kinnitas, et eksaminõuded on üle Eesti ühesugused. Ka eksamineerijate kvalifikatsioon on üks ja sama. «Viljandi head tulemused näitavad juhikandidaatide head ettevalmistust.»



Selle aasta mõne kuuga on Viljandi teooriaeksamite sooritamise protsent jäänud täpselt samaks, sõiduoskus on paranenud õige pisut — 0,3 protsenti.


Maanteeameti avalike suhete osakonna peaspetsialist Mari-Jaana Adams lisas, et viimaste aastate sõidueksamil läbikukkumise rekord on 18 korda ja ikka veel pole juhikandidaat luba saanud. See inimene ei ole käinud Viljandis proovimas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles