Piimatootjad tahavad paremat hinda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaühingu Abja Farmid lüpsikari annab iga päev suure koguse piima, mis läheb Tere piimatööstusele ja piimandusühistule E-Piim.
Osaühingu Abja Farmid lüpsikari annab iga päev suure koguse piima, mis läheb Tere piimatööstusele ja piimandusühistule E-Piim. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi töötlejad on vähehaaval piima kokkuostuhinda kergitanud, soovivad lehmapidajad kopsakamat hinda, et turul lõunanaabritele konkurentsi pakkuda.


Oma toodangut Tere piimatööstusele müüva Kivilõppe osaühingu juhataja August Kikas ütles, et praegu makstakse kilogrammist 3.90 krooni, kuid selleks, et lehmapidajad saaksid ka investeeringuid teha, peaks hind olema vähemalt 4.20 või 4.50.



E-Piima varumisdirektori Jaan Mutli sõnul tuleb hinnatõus jutuks märtsi lõpul juhatuse koosolekul. Praegu maksab piimandusühistu oma liikmetele juustupiima kilogrammi eest 4 ja joogipiima eest 3.75 krooni.



Muraka 3 peremees Rein Männik arvas, et neli krooni on piir, millega saab küll ära elada, aga tootmist arendada ei jaksa. Tema kavatseb oma karja kahandada 120 lehmalt 50-le.



«Vahepealne hind 3.10 krooni jättis tootmisele suure jälje,» nentis Männik.



Kohalikele piimatööstustele hakkavad kuklasse hingama Leedu kokkuostjad. Nad on mitme Tartu- ja Jõgevamaa tootjaga teiseks kvartaliks tarnelepingu teinud, makstes kilogrammi eest keskmiselt 4.30 krooni.



«Eesti rahvale oma piima ja juustu jagub, aga tööstused kaotavad võimsust ja töökohad on ohus,» rääkis Jaan Mutli. Tema hinnangul on suur vahe, kas Leetu läheb toorpiim või jõuab see sinna Eesti tööstuste kaudu, sest siis saab Eesti töötleja lisaväärtust luua.



Varumisdirektori sõnul on leedukate hind ülepakutud, sest tegelik olukord turul seda maksta ei võimaldaks. «Meie liikmetest keegi leedukate kliendiks ei läinud, kuid väikesed ümberpaiknemised olid,» lisas Mutli.



Eestimaa talupidajate keskliidu juhatuse esimees, Pajumäe talu peremees Arvo Veidenberg ei teadnud Viljandimaal kedagi, kes leedukatega piimaäri teeks.



«See puudutab peamiselt suuri tootjaid — logistika ei luba leedukatel väikestest kohtadest piima koguda,» nentis Veidenberg.



Rein Männiku andmetel ei taha leedukad järele tulla kogusele, mis jääb alla 10 tonni, ja maksavad kilogrammi eest juba 4.50 krooni. Ta lisas, et kuulu järgi läheb Eesti piim Leedust edasi Poola.



Jaan Mutli ütles, et Leedu töötlejate rünnaku all on ka Läti ja seal on juba jutuks olnud piiri taha mineva piima eest subsiidiumi kaotamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles