Venemaa kavandab ümbermatmist

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärstnalaste hinnangul on Kabelimäe metsatukas peituv ühishaud hästi hooldatud, kuid Venemaa suursaatkond tahab selle ohtlike puude tõttu ära kolida.
Kärstnalaste hinnangul on Kabelimäe metsatukas peituv ühishaud hästi hooldatud, kuid Venemaa suursaatkond tahab selle ohtlike puude tõttu ära kolida. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vene föderatsiooni suursaatkond taotleb Teises Maailmasõjas hukkunud Nõukogude võitlejate ümbermatmist Tarvastu vallast Kärstnast Viljandisse Uueveskile, kus kunagi seisis tsementsõdur.


Ühishaud asub Kabelimäel üsna kõrvalises metsatukas. Viisnurka kandva monumendiga tähistatud platsile on maetud üle veerandsaja enamasti eesti nimega mehe, kes 1944. aasta veebruaris seal lennukiga alla kukkusid.

Juba möödunud sügisel käisid Vene saatkonna esindajad Viljandi maavanema Lembit Kruuse jutul plaaniga hukkunud ümber matta.

«Nad rääkisid, et seal on palju puid murdunud ja raske on hooldamas käia,» meenutas Kruuse.

Et teema maavanema pädevusse ei kuulu, edastas ta info kaitseministeeriumile.

Vene saatkonna pressiatašee Maria Šustistkaja sõnul ootabki saatkond praegu kaitseministeeriumist vastust ning soovib endiselt monumendi teisaldada, surnukehad üles kaevata ja Uueveskile sängitada.

Ka Šustistkaja tõi ümbermatmise põhjuseks vanad puud, mille murdumine monumenti ja ühishauda ohustab.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimeti sõnul ei ole sõjahaudade komisjoni hinnangul siiski mingit vajadust Kärstnas puhkavaid Nõukogude sõdureid ümber matta.

«Ümbermatmisest räägime tavaliselt siis, kui haud on keset metsa või sood ja pole korralikult tähistatud,» selgitas Kuimet. «Kärstnas hukkunud inimeste matmispaik on aga korrektselt tähistatud ja hauarahu seal tagatud.»

Muinsuskaitseameti Viljandimaa vaneminspektor Anne Kivi leidis, et märksa kergem oleks ohtlikud puud maha võtta. «Kui vanade puude murdumisohust lähtuda, tuleks kogu Viljandi Riia maantee kalmistu ära kolida,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles