Pärstis tõmmatakse toetusi koomale

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärsti valla üks selle aasta investeeringuid on Päri spordihoone remont, mis tehakse eurorahaga ja mille omaosaluseks kulub kokku pool miljonit krooni.
Pärsti valla üks selle aasta investeeringuid on Päri spordihoone remont, mis tehakse eurorahaga ja mille omaosaluseks kulub kokku pool miljonit krooni. Foto: Elmo Riig / Sakala

Läinud nädalal vastu võetud Pärsti valla eelarve on 52,6 miljonit krooni ehk 2,1 miljonit krooni läinudaastasest väiksem.


Pärsti valla pearaamatupidaja Ellu Roosioja sõnutsi võeti tulusid prognoosides arvesse riigi toetust, mis on eelmise aastaga võrreldaval tasemel. Maksude laekumises on prognoositud vähenemist 1,3 miljonit krooni. Samuti on prognoositud muude tulude vähenemist.



Investeeringutest on plaanis lõpule viia eelmisel aastal alustatud Raudna koolihoone renoveerimine. Selleks kuluvast 9,9 miljonist kroonist 74 protsenti saab finantseeritud Euroopa Liidu toel. Samuti on kavas Ramsi ja Heimtali vahelise kergliiklustee ehitus, milles osaletakse kaasfinantseerijana 0,8 miljoni krooniga.



Väiksematest investeeringutest on kavas Pärsti külamaja projekteerimine ja Päri spordihoone remont, mis tehakse eurorahaga ja mille omaosaluseks kulub kokku 0,5 miljonit krooni.



«Kitsastes oludes on valla asutustes kärbitud nii personali- kui majandamiskulusid,» rääkis Ellu Roosioja. «Personalikulusid vähendati keskmiselt üheksa protsenti. Muid võimalusi kasutades on suudetud seni koondamist vältida.»



Pearaamatupidaja nentis, et piiratud tingimustes võtavad tavalisest suurema osa eelarves teehoole ja hoonete kütmine.



Kultuuriasutused saavad vähem raha. «Sel aastal otsustati ära jätta mõned ülevallalised üritused ja toimuvate osas ajada läbi harjumuspärasest väiksema eelarvega,» selgitas Roosioja.



Ellu Roosioja tõdes, et haridusasutustele on riiklike õppekavade täitmiseks ja esmavajalikeks halduskuludeks raha olemas. Kogu haridussektori kulusid eelmise aastaga võrreldes vähendatud ei ole. Põhikooli renoveerimise tõttu on lasteasutused siiski sunnitud säästurežiimile minema. Kaalumisel on lasteaedade töö ümberkorraldamine suvel. Samuti tõuseb valla lasteaedades kuu õppetasu seniselt 100 kroonilt 200-le.



«Heade aegade lõppemise tõttu tuli volikogul teha hulk otsuseid vallaelanikele seni makstud toetuste vähendamiseks või lõpetamiseks,» nentis Ellu Roosioja. «Toetusi andes arvestatakse nüüd rohkem tegelikke vajadusi ning prioriteediks on aidata katta laste kooliskäimisega seotud kulusid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles